Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: 24 maart 2006

Na 13 jaar protest, strijd en juridische actie door Onafhankelijk Leven vzw konden in 2000 eindelijk de eerste honderd pioniers starten met het gebruik van assistentie dankzij een persoonlijk assistentiebudget (PAB). Heel snel werd duidelijk dat duizenden anderen nood hadden aan persoonlijke assistentie om onafhankelijk in het leven te kunnen staan.

De wachtlijst groeide aan. Einde 2005 stonden al meer dan 3000 mensen op de wachtlijst voor een PAB. Op 24 maart 2006 voerde Onafhankelijk Leven vzw hiertegen dan ook actie, samen met Zorg-Inzicht vzw, GRIP, Vlabu vzw en Budiv vzw. De actie ging verder dan enkel meer geld voor persoonlijke assistentie.

Vrije keuze

Toen al kwamen we op voor het recht op vrije keuze van ondersteuning voor iedereen met een handicap. De actie schudde de overheid wakker. Al snel kwam er een experiment met persoonsgebonden budgetten die mensen vrij mochten inzetten. Minister Vandeurzen liet zich door dit experiment inspireren en kwam na het experiment met het voorstel van een persoonsvolgend budget of PVB.

Op 1 januari 2017 zullen meer dan 35.000 personen met een handicap zo’n eigen budget krijgen dat zij vrij kunnen inzetten voor persoonlijke assistentie of ondersteuning via een voorziening.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord