Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: 23 april 2014

Persoonsvolgend budget is een stap vooruit

Op 23 april 2014 besliste de Vlaamse regering dat er een persoonsvolgende financiering komt. Waarom is dat een belangrijke stap vooruit? Het maakt persoonlijke assistentie en cash financiering mogelijk voor iedereen met een beperking die ondersteuning nodig heeft. Met een persoonsvolgend budget kan iedereen die ondersteuning krijgt van het VAPH vrij kiezen of hij zijn budget opneemt in cash of kiest voor een voucher of een combinatie van de twee. Met cash organiseer je zelf persoonlijke assistentie of koop je ondersteuning in bij een voorziening. Met een voucher, een waardebon, kan je ook bij een voorziening terecht.

Het invoeren van zo’n nieuw systeem is een grote kans, maar ook een werk van lange adem. Na de goedkeuring, is er nog heel wat werk om de richtlijnen van het decreet in de praktijk om te zetten. Doordat het PAB overgaat in het nieuwe systeem, volgt Onafhankelijk Leven vzw dit van zeer dichtbij op. Na een lange strijd om het PAB te krijgen en te behouden, zorgden wij er mee voor dat ook dit nieuwe systeem een vooruitgang is. 

We blijven erop toezien

Onafhankelijk Leven vzw bereikte bij de goedkeuring al een principieel akkoord met de Vlaamse regering dat alles wat vandaag mogelijk is met PAB dat ook met een persoonsvolgend budget zou zijn. Het afgelopen jaar werkten de beleidsmedewerkers van Onafhankelijk Leven vzw hard om ervoor te zorgen dat dit ook effectief zou gebeuren.

Vandaag zijn we hier zeker van. De verworvenheden van het PAB blijven bestaan en daarnaast biedt het systeem meer mogelijkheden. 15 jaar na het ontstaan ervan, is dit een belangrijke stap vooruit zodat nog meer mensen gebruik kunnen maken van persoonlijke assistentie.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord