Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: 1 januari 2017

Eindelijk: vrije keuze voor elke persoon met een handicap

In 2014 werd het PVF decreet goedgekeurd. Onafhankelijk Leven heeft daar zwaar op ingezet. Het decreet wordt eerst voor de meerderjarigen met een handicap uitgevoerd. Door de persoonsvolgende financiering komt er nu eindelijk een vrije keuze voor iedereen: zelf de zorg en ondersteuning organiseren met een cash budget of de zorg en ondersteuning uitbesteden aan een vergunde zorgaanbieder via een voucher. Ook wie gebruik maakt van een voorziening krijgt een eigen budget.

In 2016 voerde het VAPH stapsgewijs de persoonsvolgende financiering voor meerderjarige personen met een handicap in. Een beperkt aantal mensen die nog geen PAB hadden of die gebruik maakten van een voorziening kregen dan al een PVB. Onafhankelijk Leven kreeg dan in 2016 ook al een erkenning als bijstandsorganisatie. Daarvoor noemde men Onafhankelijk Leven een budgethoudersvereniging.

Grootste hervorming in sector

Na heel wat acties, voorbereiding en lobbywerk door Onafhankelijk Leven werd het PAB van alle meerderjarige budgethouders omgezet in een PVB (cashbudget). De budgethoogte bleef over het algemeen gelijk en de bestedingsmogelijkheden werden ruimer. Wie voldoende intensief gebruik maakt van een voorziening, kreeg ook een PVB (voucher). Die omslag gebeurde voor alle meerderjarigen op 1 januari 2017 in één beweging.

Voortaan hebben niet 1000, maar 24.000 mensen een eigen budget. Ze beslissen zelf hoe ze hiermee hun zorg en ondersteuning organiseren. Dit is de grootste hervorming die de sector ooit heeft gekend. Onafhankelijk Leven trok daarvoor aan de kar, gesterkt door de jarenlange ervaring met persoonsgebonden financiering.

Die hervorming  past in de internationale trend om mensen met een handicap meer zeggenschap over hun eigen leven te geven. Dat was een belangrijk principe van het VN verdrag uit 2006. Vlaanderen maakte tegen 2010 werk van een Perspectiefplan 2020. Daarin worden de krijtlijnen voor de zorg en ondersteuning van mensen met een handicap uitgetekend.

Persoonsvolgende financiering is een grote stap vooruit. Maar ons werk zit er nog niet op. Vandaag staan meer dan 20.000 mensen op de wachtlijst. Samen met jullie strijden we verder, tot elke persoon met een handicap in vrijheid kan leven.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord