Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: Izegem, oktober 1980

Ongeveer 36 jaar geleden, viel Jan Jan Sabbe uit een boom. Dat veranderde niet alleen zijn leven, maar ook dat van veel andere mensen met een beperking. Hij wou blijven leven in vrijheid.

Jan Jan was net pas begonnen als tuinaanlegger wanneer hij tijdens het snoeien van een boom van een ladder valt. Het verdict is zwaar: volledig verlamd, nooit nog kunnen lopen. Daarop volgde een moeilijke periode. Tot een Zweedse man, beter gekend als Adolf Ratzka, aan hem vroeg: “wat wil je in het leven?” Waarop hij antwoordde: “Een relatie, een actief leven, huis en tuintje.” Ratzka reageerde: “Zeur dan niet en ga ervoor.''

Dat is het moment waarop Jan Jan zich engageert om op te komen voor de rechten van zichzelf en andere mensen met een beperking. Hij omringt zich met gelijkgezinden en ijvert voor een zelfstandig leven. Daarvoor richt hij onder meer de independent living beweging in Vlaanderen op, later BOL, daarna BOL-BUDIV en vandaag Onafhankelijk Leven vzw.

In 1996 spant hij een proces aan tegen de overheid om het geld dat naar voorzieningen gaat rechtstreeks aan mensen met een beperking te geven zodat ze autonoom over hun hulp kunnen beslissen. Jan Jan wint het proces. Dat is een belangrijke eerste stap in de richting van het Persoonlijke Assistentie Budget (PAB). Drie jaar later maken de eerste mensen met een beperking gebruik van het PAB. Jan Jan overleed in 2008. Maar alles waarvoor hij vocht niet. Bijna 3000 mensen maken vandaag gebruik van het PAB. Zijn visie is vandaag niet meer weg te denken in de sector voor personen met een beperking en heel wat mensen volgden zijn voorbeeld en strijden ook vandaag voor vrijheid.

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord