Advieslijn 03 808 22 99

Mijlpaal: 5 mei 2000


Op 5 mei 2000 dient Guy Swennen een voorstel tot decreetswijziging in die zou toelaten dat het Vlaams Fonds voor personen met een handicap voortaan ook een persoonlijke-assistentiebudget kan uitkeren. Pas op 4 en 5 juli wordt dit voorstel besproken en goedgekeurd in het Vlaams parlement. Op 17 juli wordt het decreet bekrachtigd door de Vlaamse regering.  Op 15 december 2000 keurt vervolgens de Vlaamse regering een ministerieel besluit goed dat de effectieve uitvoering van het decreet mogelijk maakt.

Na 13 jaar strijd en een lang wetgevend traject kan de Vlaamse overheid voortaanaan mensen met een handicap ook een cash budget geven dat moet instaan voor hun behoefte aan persoonlijke assistentie. Vrijwel onmiddellijk krijgen 96 personen een PAB. De 62 personen die al een experimenteel PAB hadden blijven dat behouden. Voor altijd.

Opvallend is dat zowel mensen met een fysieke beperking als mensen met een verstandelijke beperking een PAB kunnen opvragen. Brent( op de foto) is één van de eerste kinderen met een verstandelijke handicap die een PAB krijgt. Vandaag hebben meer dan 52% van alle PAB-budgethouders een verstandelijke beperking. Het PAB blijkt te beantwoorden aan een grote vraag naar autonomie. In 2001 vragen 1375 personen een Persoonlijke Assistentiebudget aan.

Independent Living Vlaanderen doopt zichzelf om naar Budgethoudersvereniging Onafhankelijk Leven vzw en helpt voortaan mensen in het gebruik van hun Persoonlijke Assistentie Budget. Independent Living Vlaanderen was een organisatie die met enkel de energie, hoop en wanhoop van vele vrijwillige ervaringsdeskundigen de maatschappelijk druk opvoerde teneinde een Persoonlijke Assistentie Budget te bekomen. Een historische daad.

Toevallig of niet: Op 5 mei viert men voortaan in heel Europa Independent Living Day.

15 jaar persoonlijke assistentieDeze historische mijlpaal heeft er mee voor gezorgd dat persoonlijke assistentie mogelijk werd in Vlaanderen. Maar ons werk zit er nog niet op. Samen met jullie bouwen we persoonlijke assistentie verder uit, tot elke persoon met een beperking in vrijheid kan leven.
Bouw mee aan de toekomst van persoonlijke assistentie, word lid of doe een gift op BE68 5230 8055 4434. Samen maken we onze droom waar!

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord