Advieslijn 03 808 22 99

15 jaar persoonlijke assistentie

Brussel, 5 april 1995

15 jaar persoonlijke assistentie

 

Op 5 april 1995 organiseert Onafhankelijk Leven vzw een protestactie voor de invoering van een PAB-alternatief. Heel wat andere organisaties van mensen met een beperking sluiten mee aan en verenigen zich samen in een platform. Duizenden mensen komen mee protesteren.

Onafhankelijk Leven vzw vraagt in een brief aan minister-president van de Vlaamse regering Luc Van den Brande “onmiddellijk te starten met een experiment, dit ten volle te ondersteunen en op ernstige wijze voor te bereiden.” In dit experiment zal een geselecteerde groep mensen met een handicap een assistentiebudget ter beschikking worden gesteld, waarmee zij zelf gekozen assistenten op een legale wijze kunnen tewerkstellen. Want bijna alle persoonlijke assistentie werd tot die datum illegaal georganiseerd.

Onafhankelijk Leven vzw protesteert ook met klem tegen het feit dat de toenmalige minister van Welzijn overleg met de stuurgroep van Onafhankelijk Leven vzw uit de weg gaat. Hij stelt een eigen stuurgroep samen van voornamelijk mensen zonder handicap die het experiment zal voorbereiden. Onafhankelijk Leven vzw wijst in haar brief op de succesvolle buitenlandse voorbeelden in de VS, Scandinavië en Nederland die de werkzaamheid van het persoonsgebonden assistenteniebudget bewijzen.

De minister stemt toe. Met ingang van 1 januari 1996 zal het experiment met de Persoonlijke Assistentie Budgetten van start gaan.

Een overwinning!

protestmars in brussel

Deze historische mijlpaal heeft er mee voor gezorgd dat persoonlijke assistentie mogelijk werd in Vlaanderen. Maar ons werk zit er nog niet op. Samen met jullie bouwen we persoonlijke assistentie verder uit, tot elke persoon met een beperking in vrijheid kan leven.

Bouw mee aan de toekomst van persoonlijke assistentie, word lid of doe een gift op BE68 5230 8055 4434. Samen maken we onze droom waar!

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord