Advieslijn 03 808 22 99

Publicaties

PVF-gids

De PVF-gids is in 2022 vernieuwd en geeft je een uitgebreid overzicht van het systeem voor meerderjarigen.

De gids is in de eerste plaats gemaakt om professionele hulpverleners verder te helpen. Als budgethouder kan de gids je ook helpen om een overzicht te krijgen van het hele PVF-systeem.

Samenvatting

Iedereen met een handicap heeft nood aan en recht op ondersteuning. Ondersteuning betekent dat de persoon hulp krijgt bij alles wat moeilijker lukt omwille van de handicap. Het kan gaan over weinig en relatief korte ondersteuning, zoals wekelijks een paar uur hulp, maar het kan ook gaan over intensieve ondersteuning die 24 uur op 24 nodig is. Het is de bedoeling dat dit ervoor zorgt dat de levenskwaliteit van de persoon even hoog ligt als wanneer die persoon een normaal leven, zonder handicap, zou leiden.

Sinds 1 januari 2017 regelt het Decreet Persoonsvolgende Financiering de ondersteuning voor personen met een handicap in Vlaanderen. Dat betekent dat de budgetten van de overheid nu allemaal rechtstreeks naar mensen met een handicap gaan. En hoewel meer dan 25.000 mensen met een handicap in Vlaanderen zo’n persoonsvolgend budget krijgen, is persoonsvolgende financiering nog niet voor iedereen een bekend begrip. Deze gids wil daar verandering in brengen. Je krijgt een algemeen overzicht van wat persoonsvolgende financiering is en geeft daarnaast ook voldoende details, zodat je als professional alle nodige informatie hebt om iemand bij te staan als dat nodig is.

De gids bestel je via Politeia.

Bestel de PVF-gids

Webinar voor professionals op 25 april

Begin 2017 betekende een grote verandering in de VAPH-sector. De persoonsvolgende financiering (PVF) werd ingevoerd. Plots waren er meer dan 30.000 meerderjarigen met een persoonsvolgend budget (PVB). Voor iedereen (zowel gebruikers en professionals) betekende dit veel verandering, onduidelijkheden en nieuwe regelgeving. Maar ook nieuwe kansen om voluit te gaan voor meer keuzemogelijkheden en keuzevrijheid voor personen met een handicap.

Tijdens dit webinar licht Onafhankelijk Leven vzw als erkende bijstandsorganisatie enkele basisprincipes en begrippen toe waar iedereen die is betrokken in het PVF-verhaal mee te maken krijgt.

De volgende vragen zullen aan bod komen:

  • Wat betekenen de verschillende ondersteuningsfuncties en budgetcategorieën?
  • Wat is het verschil tussen cash en voucher?
  • Hoe is een PVB opgebouwd en wat zijn beheerkosten en organisatiegebonden kosten?
  • Wat als er (nog) geen PVB is: wat betekent een prioriteitengroep en kan ik deze laten herzien?

Inclusief e-book Gids PVF - Een praktische wegwijzer in het landschap van de persoonsvolgende financiering.

Voor meer informatie over dit webinar kan u hiervoor terecht bij de uitgever Tine Mous. U kan haar contacteren via tine.mous@politeia.be.

Schrijf je hier in voor het webinar

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord