Advieslijn 03 808 22 99

Het VAPH

Onafhankelijk Leven vzw neemt zeer actief deel aan de beleids- en adviesstructuren van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Het VAPH kent persoonsvolgende budgetten (PVB) en persoonlijke assistentiebudgetten (PAB) toe aan mensen met een handicap. Maar het VAPH bepaalt ook de regels over besteding en verantwoording van dat budget en de wijze waarop je dat budget moet aanvragen. Het VAPH vergunt ook zorgaanbieders als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Onze beleidsbeïnvloeding richt zich voor minderjarigen vooral op het persoonlijk assistentiebudget (PAB) en voor meerderjarigen op het persoonsvolgend budget (PVB). We volgen ook de evoluties van het zorgbudget voor mensen met een handicap (basisondersteuningsbudget - BOB) en de rechtstreekstoegankelijke hulp (RTH) op.

We beinvloeden de besluitvorming zodat de budgetten maximaal afgestemd zijn op de nood aan zorg, assistentie en ondersteuning. We streven naar verbetering van het PAB en PVB en doen er alles aan om keuzevrijheid te vrijwaren en zelfs uit te breiden. Het persoonsvolgend budget is er vanaf 1 januari 2017 voor alle meerderjarige personen met een handicap.

Onafhankelijk Leven vzw ijvert ervoor dat volledige persoonsvolgende financiering ook ingevoerd wordt voor kinderen en jongeren met een handicap.

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord