Advieslijn 03 808 22 99

Het VAPH

Onafhankelijk Leven vzw neemt zeer actief deel aan de beleids- en adviesstructuren van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap ( VAPH )  Het VAPH kent persoonsvolgende budgetten (PVB) en persoonlijke assistentiebudgetten (PAB) toe aan mensen met een handicap. Maar het VAPH bepaalt ook de regels over besteding en verantwoording van dat budget en de wijze waarop je dat budget moet aanvragen. Het VAPH vergund ook zorgaanbieders als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Onze beleidsbeïnvloeding richt zich voor minderjarigen vooral op het persoonlijk assistentiebudget (PAB) en voor meerderjarigen op het persoonsvolgend budget (PVB). We volgen tevens de evoluties van het basisondersteuninsgbudget (BOB) en de rechtstreekstoegankelijke hulp (RTH).

We beinvloeden de besluitvorming zodat de budgetten maximaal afgestemd zijn op de nood aan assistentie en ondersteuning. We streven naar verbetering van het PAB en PVB en doen er alles aan doet om keuzevrijheid te vrijwaren en zelfs uit te breiden. het PVB is er vanaf 1 januari 2017 voor meerderjarige personen met een handicap. Onafhankelijk Leven vzw ijvert ervoor dat vanaf 1 januari 2019 ook kinderen en jongeren met een handicap kunnen overstappen naar een PVB.

Voor de vertegenwoordiging doet Onafhankelijk Leven vzw beroep op ambassadeurs, bestuursleden, leden van de managementteam, of medewerkers. De interne politiek adviesraad wordt hier actief bij betrokken. Voor minderjarigen met een handicap is er een samenwerking met het agentschap Jongerenwelzijn.

 

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord