Advieslijn 03 808 22 99

Zorgcontinuïteit voor jongvolwassen cliënten van het VAPH

Geschreven op di 9 mei, 2017 door Brandberries in de categorie Assistentie

Zorgcontinuïteit voor jongvolwassen cliënten van het VAPH

Sinds 1 januari 2017 is de persoonsvolgende financiering voor meerderjarigen een feit. Intussen wordt ook hard gewerkt aan de voorbereiding van de persoonsvolgende financiering voor de minderjarigen. Daarbij wordt er gezocht naar mogelijkheden die ervoor zorgen dat jongeren die momenteel ondersteund worden door het VAPH, hun ondersteuning als meerderjarige in de toekomst naadloos, maar aangepast aan hun noden, kunnen voortzetten.

1. Persoonsvolgende financiering voor minderjarigen?

Sinds 2017 is de persoonsvolgende financiering voor volwassenen een feit. Meerderjarige gebruikers van het VAPH krijgen maandelijks een persoonlijk rugzakje waarmee ze hun zorg en ondersteuning zelf kunnen organiseren.

In 2017 wil het VAPH aan minderjarige gebruikers van het VAPH, die hun ondersteuning als meerderjarige willen behouden, diezelfde zekerheid geven. Het VAPH wil die zorgcontinuïteit realiseren door minderjarige cliënten van een voorziening en jongvolwassenen met een actieve zorgvraag bij hun meerderjarigheid naadloos te laten overgaan naar meerderjarigenzorg.

Hieronder geven we kort de verschillende situaties waarin een jongvolwassene zich kan bevinden.

2. Minderjarigen op de wachtlijst

Sinds 2014 zijn de zorgvragen van minderjarigen op de wachtlijst (CRZ) overgedragen aan de Intersectorale Toegangspoort (ITP). Minderjarigen die via deze toegangspoort een PAB toegewezen kregen, zullen, net als de meerderjarige PAB budgethouders in 2016, automatisch een persoonsvolgend budget (PVB) toegewezen krijgen.
Minderjarigen met een handicap die een erkende aanvraag hebben voor jeugdhulp, kregen in januari een basisondersteuningsbudget (BOB) toegewezen in afwachting van hun PVB. In september 2017 zal een tweede groep minderjarigen volgen. Het zijn de kinderen en jongeren tot en met 25 jaar met een handicap, waarbij de handicap is aangetoond.
 
Net zoals bij de toewijzing van het BOB voor meerderjarigen in 2016, zijn hierbij specifieke regels van toepassing bij de toewijzing.
Maar info hierover kan je vinden via onderstaande link.
http://www.vlaamsesocialebescherming.be/nl/wie-krijgt-een-basisondersteuningsbudget
 
3. Persoonsvolgend budget aanvragen
 
Jongevolwassenen die als meerderjarige beroep wensen te doen op niet-rechtstreekse toegankelijke zorg en ondersteuning die nog geen vraag daartoe geformuleerd hebben, moeten de aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget doorlopen.

Hierbij gaat het over minderjarigen die ondersteund worden in een voorziening voor verblijf, dagopvang of begeleiding (MFC), of jongvolwassenen (vanaf 17 jaar) die nog geen vraag naar ondersteuning formuleerden of zorg krijgen.

 
4. En ik?

Heb je, op weg naar je volwassenheid, de juiste vragen gesteld naar ondersteuning en/of de juiste procedures doorlopen zoals hierboven aangegeven (ITP, MFC, PVB)? In die gevallen zal het VAPH je verwittigen op het moment dat je in aanmerking komt om jouw budget toegewezen te krijgen. Het is het moment waarop jouw zorgcontinuïteit kan gerealiseerd worden.

Heb je nog vragen of wens je begeleiding bij of in de zoektocht naar de, voor jou, beste ondersteuning? Neem dan contact op met onze advieslijnmedewerkers. Zij helpen je graag verder met deskundig advies en/of persoonlijke begeleiding via actieve coaching.

De advieslijn van Onafhankelijk Leven vzw is elke dag telefonisch bereikbaar tussen 9h en 12h en tussen 13h en 17h op het nummer 09 395 55 10 en via mail op advies@onafhankelijkleven.be.
 
Meer informatie kan je lezen via onderstaande link.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord