Advieslijn 03 808 22 99

Zorgcontinuïteit: De overgang van de ondersteuning door een multifunctioneel centrum (MFC) naar een persoonsvolgend budget (PVB) voor meerderjarigen

Geschreven op wo 12 juli, 2017 door Jana Tegethoff in de categorie Assistentie

Zorgcontinuïteit: De overgang van de ondersteuning door een multifunctioneel centrum (MFC) naar een persoonsvolgend budget (PVB) voor meerderjarigen

De overgang van minderjarigenondersteuning naar een persoonsvolgend budget als meerderjarige.

Vanaf 2017 zullen geleidelijk aan persoonsvolgende budgetten toegekend worden aan de jongvolwassenen die nog ondersteund worden binnen een multifunctioneel centrum en die al een vraag stelden naar volwassenenondersteuning.

Terbeschikkingstelling persoonsvolgend budget

Heb jij ook een brief voor de (tijdelijke) terbeschikkingstelling van een persoonsvolgend budget meerderjarigen, in het kader van de zorgcontinuïteit voor jongvolwassenen ontvangen?

Op maandag 3 juli werden meer dan 200 van deze brieven verstuurd door het VAPH, naar iedereen die:
• geboren is in het jaar 1994 of vroeger,
• nog ondersteund wordt binnen een multifunctioneel centrum,
• al een vraag heeft gesteld naar volwassenen ondersteuning.

Dit gaat zowel over de jongvolwassenen die geregistreerd stonden bij de centrale registratie van zorgvragen (CRZ) met een geldig PEC ticket, als de jongvolwassenen die de aanvraagprocedure voor een persoonsvolgend budget doorlopen hebben.

Opstarten persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget dat (tijdelijk) ter beschikking wordt gesteld is bedoeld om de overgang te kunnen maken van minderjarigenzorg naar een persoonsvolgend budget voor meerderjarigen. Je dient je begeleidingsovereenkomst met het multifunctioneel centrum dan ook zo snel mogelijk op te zeggen. Het budget moet voor een bepaalde datum (zie jouw brief) opgestart worden, anders vervalt jouw budget.

Aanvraagprocedure persoonsvolgend budget doorlopen

Dit budget wordt pas definitief als je binnen de 12 maanden na je terbeschikkingstelling de nieuwe procedure voor de aanvraag van een persoonsvolgend budget hebt doorlopen. Dat is een noodzakelijke stap om je budget definitief en op jouw maat verder ter beschikking te kunnen stellen. Wil je meer informatie over de aanvraagprocedure van een persoonsvolgend budget? Neem contact op met de advieslijn.


Waarom gaat het VAPH er vanuit dat ik mijn ondersteuning van het MFC wens op te zeggen?

In april heeft het  VAPH een eerste brief gestuurd over de ‘overgang van je ondersteuning door het MFC naar een PVB voor meerderjarigen’. Indien je na 1/07/17 nog door het multifunctioneel centrum wenst ondersteund te worden, kon je dit vóór 1 juni 2017 schriftelijk melden aan team Budgetbesteding. Dan kan je pas op een later tijdstip starten met het persoonsvolgend budget.

Wat als je jouw ondersteuning van het MFC nog niet wenst stop te zetten, maar je team Budgetbesteding niet hebt gecontacteerd vóór 1 juni 2017? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de advieslijn, dan kunnen wij jou hierbij helpen.


Wens je meer informatie over de overgang van minderjarigenondersteuning naar een persoonsvolgend budget als meerderjarige? Klik hier of neem contact op met de advieslijn

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord