Advieslijn 03 808 22 99

Zorgbemiddeling? ... niet op z'n Hollands!

Geschreven op wo 24 september, 2014 door Peter Lambreghts in de categorie Invloed op het beleid

Zorgbemiddeling? ... niet op z'n Hollands!

Het decreet persoonsvolgende financiering (PVF) zal de ondersteuning voor personen met een beperking zoals we die nu in Vlaanderen kennen ingrijpend veranderen. Eén van de discussies is of er nu al dan niet aan “zorgbemiddeling” dient te worden gedaan. Laat ons eens kijken naar Nederland.  

Het decreet persoonsvolgende financiering (PVF) zal de ondersteuning voor personen met een beperking zoals we die nu in Vlaanderen kennen ingrijpend veranderen. Eén van de discussies is of er nu al dan niet aan “zorgbemiddeling” dient te worden gedaan. Laat ons eens kijken naar Nederland. 

 


Gluren bij de noorderburen


We kunnen heel wat leren als we kijken naar het Nederlandse PGB (Persoonsgebonden Budget) en hoe het daar is misgelopen met de bemiddelingsbureaus. Die rol als bemiddelaar kon in Nederland aanvankelijk heel vrij op zich worden genomen. Het gaat om het samenbrengen van een bepaalde vraag met een gepast aanbod. Logisch dus dat heel wat mensen en instanties die actief zijn in de sector voor personen met een beperking en het ondersteuningslandschap kennen, hun diensten als bemiddelaar zijn gaan aanbieden. Per bemiddeling wordt een vergoeding aangerekend, daar is op zich uiteraard niets mis mee.

De winstmogelijkheden worden echter veel groter wanneer men naast bemiddeling ook een aanbieder van diensten is, of daarmee samenwerkt. De bemiddelaar bemiddelt niet alleen, hij levert ook. In zijn bemiddelingsaanbod zit dan het aanbod van bijvoorbeeld een persoonlijk assistent of dagopvang tegen een vastgesteld uurloon.

Direct hieraan verbonden zit dan ook een administratieve ‘service’. Dit verdienmodel kent twee aspecten: ten eerste de opslag per gewerkt uur, ten tweede het uurloon dat de assistent verdient is lager dan het vastgestelde uurloon minus het bemiddelingsdeel. Een derde verdiencomponent kan zijn dat de assistent ook nog eens betaalt voor de diensten van de bemiddelaar. Per gepresteerd werkuur kon zo’n bemiddelaar al snel zo’n vijf tot tien euro winst maken. Vermenigvuldig dit met het aantal werkuren en het aantal zorgverleners dat de bemiddelaar tewerk stelt en je begrijpt dat dit al snel een lucratief handeltje kon worden.

 

Ontsporing

Aan deze constructies was in Nederland  niets illegaal of frauduleus. Maar wat we hebben zien gebeuren is dat heel wat zorgvoorzieningen in Nederland zich op deze ‘PGB-markt’ hebben gesmeten om mensen zo veel mogelijk naar hun eigen aanbod toe te leiden. Het spreekt voor zich dat dit haaks staat op vraagsturing, dat het zelfbeschikking en volwaardige participatie van personen met een beperking niet ten goede komt.

Uiteindelijk ontaardde de situatie bij onze noorderburen nog meer. De lucratieve mogelijkheden van bemiddelingsbureaus hebben uiteindelijk ook tot echte criminele fraude geleid. De overheid werd opgelicht en betaalde voor niet gepresteerde bemiddelingen en niet gepresteerde uren zorg of assistentie. Vaak op de kap van onwetende en weinig mondige mensen met een ondersteuningsnood. Uitzonderlijk werden ook budgethouders verleid om mee te werken aan de fraude.

Toen alles aan het licht kwam in de Nederlandse media stelde dit het hele PGB-systeem in een slecht daglicht. Daarna kwamen er ook verschillende, al dan niet uitgevoerde, politieke beslissingen die de zelfbeschikking en de participatiemogelijkheden van Nederlanders met een beperking zeker niet ten goede komen.

Voor Onafhankelijk Leven vzw is het daarom cruciaal dat wie personen met een PVF in Vlaanderen zal ondersteunen in hun bemiddeling niet verbonden is met een bepaalde zorgaanbieder of mutualiteit.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord