Advieslijn 03 808 22 99

PAB en MFC: wat is mogelijk?

Geschreven op ma 3 april, 2023 door Evelien Vanden Broeck in de categorie Assistentie

PAB en MFC: wat is mogelijk?

Met het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) organiseer je zelf de ondersteuning voor je kind. Je kan bijvoorbeeld een persoonlijke assistent of vrijwilligers vergoeden, maar ook de ondersteuning van een multifunctioneel centrum (MFC) inkopen. Dat kan op twee manieren. Je kan met je PAB de ondersteuning inkopen in dat MFC of je kan werken met de combinatieregeling en zo het PAB en het MFC combineren. We leggen het verschil voor je uit.  

Zorg inkopen met je PAB in een MFC

Met het PAB betaal je thuis of op school ondersteuning voor je kind, zoals persoonlijke assistenten, dienstencheques, bijstand van een bijstandsorganisatie. Je sluit zelf een overeenkomst af met de zorgaanbieder en betaalt de facturen met je PAB-rekening. De kosten dien je in bij het VAPH.

Op dezelfde manier kan je ook (beperkt) ondersteuning inkopen in een MFC, een vergunde zorgaanbieder, ouderinitiatief of groenezorginitiatief. Het aantal dagen dagondersteuning (dagopvang), verblijf (woonondersteuning) of begeleidingen die je zo met je PAB kan inkopen, is onlangs uitgebreid. We schreven een artikel over de nieuwe mogelijkheden met je PAB

Combinatieregeling PAB en MFC 

Maakt je kind gebruik van dagondersteuning in een MFC? Dan kan je ook kiezen voor de combinatieregeling. Je betaalt dan niet zelf de facturen van het MFC met je PAB. Het VAPH vergoedt het MFC rechtstreeks. Het VAPH vermindert je PAB wel volgens het aantal dagen dat je kind MFC-ondersteuning krijgt.

De combinatie melden aan het VAPH

Je vult het formulier ‘Melding van de combinatie van het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) met andere zorgvormen’ in en stuurt het op naar het VAPH. Het formulier werd onlangs vereenvoudigd. Dit is de enige manier om combinaties door te geven.

Lees hier hoe je het vernieuwde combinatieformulier invult.

Meer weten?

Lees hier meer over het vernieuwde combinatieformulier PAB (VAPH, 28/11/2022) en over de combinatieregeling met voorbeeldsituaties (VAPH, 24/03/2022).

Of bel de advieslijn op het nummer 03 808 22 99. Mailen kan naar advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord