Advieslijn 03 808 22 99

Zon, Zee... Zorgeloos maakt het strand toegankelijk voor rolstoelen

Geschreven op wo 6 juli, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Assistentie

Zon, Zee... Zorgeloos maakt het strand toegankelijk voor rolstoelen

Genieten van een dagje op het strand, pootje baden of wandelen langs het water met de rolstoel? In 6 steden en gemeenten kan het (terug) probleemloos deze zomer. Met het project 'Zon, Zee… Zorgeloos' wordt het strand toegankelijker voor rolstoelgebruikers.

Het project 'Zon, Zee … Zorgeloos' richt zich tot strandbezoekers met mobiliteitsbeperkingen. Ouders met een buggy, personen in een rolstoel, maar evengoed een kind met een gebroken been, kunnen in 6 kustgemeenten genieten van een dagje strand en zee in een toegankelijke strandomgeving en met de ondersteuning van opgeleide assistenten. In Zeebrugge leverden ze de afgelopen jaren wat extra inspanningen om de strandomgeving aan te passen aan rolstoelgebruikers. 

Strandrolstoelen beschikbaar

De stad Brugge heeft de afgelopen jaren al heel wat inspanningen geleverd om het strand en de zones errond toegankelijk te maken voor rolstoelen en buggy's. Zo zijn er drie strandrolstoelen, één volledig nieuwe tiralo en 1 strandrollator ter beschikking. Wil je gebruikmaken van de strandrolstoelen of de rollator, dan kan dat met of zonder hulp van de assistenten. Alles wordt goed onderhouden en ontsmet.

Nu ook elektrisch

Bij 'Zon, Zee… Zorgeloos' zijn er ook elektrische strandrolstoelen. De organisatoren willen er op die manier voor zorgen dat mensen met een mobiliteitsprobleem meer autonomie krijgen. Met een elektrische strandrolstoel is de gebruiker namelijk onafhankelijk. Bovendien laat de eenvoudige bediening een groot doelpubliek toe. Het toestel is eenvoudig in gebruik en heeft voldoende actieradius voor ruime wandelingen op strand en dijk. Je kan de elektrische strandrolstoel ondertussen in De Panne, Bredene, Oostende en Zeebrugge ontlenen.

Toegankelijkheid staat centraal

Verder nam de stad Brugge ook het badengebouw onder handen. Alles werd aangepast op maat van de minder mobiele badgasten: een toegankelijke douche en een toegankelijk toilet. Ook het houten wandelpad op het strand werd vernieuwd en is nu dubbel zo lang: zestig meter tot aan het harde zand.

Tenslotte maakte de stad Brugge ook de zone rond het strand toegankelijker. In de buurt van de strandzones zijn er 16 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. In totaal kunnen zo’n 60 wagens met een parkeerkaart voor personen met een handicap in de omgeving van de strandwijk parkeren. Wil je met het openbaar vervoer naar zee, dan kan je je haast tot op het strand laten brengen. De Kusttram en het station halte Zeebrugge strand liggen op amper 300 meter van het Badengebouw. Heb je voor dat laatste stuk assistentie nodig, dan kan je beroep doen op een aantal gemotiveerde jobstudenten. Iemand haalt je dan op aan de tramhalte of het station en brengt je tot aan het strand.

Wil je graag een dagje naar Zeebrugge en gebruik maken van een van de rolstoelen, of heb je assistentie nodig om je van het station of de tram naar het strand te brengen, dan kan je dit reserveren op het nummer 0472 90 08 45. Omwille van de coronamaatregelen is het gebruik toilet/douche en de tillift ook enkel mogelijk met je eigen assistentie.

Meer informatie over 'Zon, Zee… Zorgeloos' en de andere deelnemende gemeenten vind je hier.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord