Advieslijn 03 808 22 99

Zoenen, een mensenrecht!?

Geschreven op vr 29 april, 2022 door Kurt Jacobs in de categorie Acties

Zoenen, een mensenrecht!?

Op 5 mei vieren mensen met een handicap uit heel Europa “Independent Living Day”. Het is een dag van solidariteit waarbij het belang van onafhankelijk kunnen leven in heel Europa in de kijker wordt gezet. Onafhankelijk Leven neemt actief deel aan deze dag.

Met een straatactie rond het thema ‘zoenen’ vragen de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven aandacht voor het belang van onafhankelijk kunnen leven en de rechten van mensen met een handicap. Ook jij kan je steentje bijdragen om de obstakels die mensen met een handicap ondervinden mee aan te pakken.

Niet kunnen zoenen waar en wanneer je wilt

Wist je dat veel mensen met een handicap niet kunnen zoenen wanneer en waar ze willen?

Vaak wonen ze niet bij hun partner of gezin. Ze wachten soms jarenlang op een persoonsgebonden budget waarmee ze zelf bepalen waar ze wonen. Ook heerst er een tekort aan geschikte woningen in België.

Het openbaar vervoer nemen is moeilijk of ronduit onmogelijk. En ook in de publieke ruimte stoten ze op fysieke én sociale barrières. Denk maar aan het taboe op kussende mensen met een handicap.

Zelfs een simpel avondje zoenend op de bank kan niet altijd. Personen met een handicap die assistentie krijgen van thuisverpleging, kiezen hun bedtijd niet zelf. En de thuishulp werkt niet tot in de late uurtjes.

Pak jij mee de obstakels aan?

Nochtans hebben personen met een handicap recht op een relatie, een gezin en affectie. Dat staat in het VN-verdrag dat ons land in 2007 ondertekende. Toch zijn we in België nog niet goed bezig!

Pak jij mee de obstakels aan die mensen met een handicap ondervinden?

Deel je zoenfoto met #zoeneniseenmensenrecht en verspreid de boodschap.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord