Advieslijn 03 808 22 99

Yves: ‘Het juiste team rond mij’

Geschreven op ma 13 februari, 2017 door Cor Van Damme in de categorie Getuigenis

Yves: ‘Het juiste team rond mij’

Yves wachtte tien jaar lang op de toekenning van zijn persoonlijk assistentiebudget. Nu heeft hij het juiste team rond zich, dankzij een combinatie van PAB assistentie, een verpleegkundige en huishoudhulp met dienstencheques.

Yves Verschueren, 52 jaar, heeft sinds 2015 een persoonlijk assistentiebudget. Na tien jaar op de wachtlijst te staan. Hij lijdt aan cerebral palsy, hersenverlamming, door een zuurstoftekort bij de geboorte. Tamanna werkt er sinds maart als persoonlijk assistent. En het klikt.

Wat is jouw verhaal?

Yves: Na een hels parcours waarbij ik drie jaar lang van het kastje naar de muur werd gestuurd, is er hersenverlamming vastgesteld. Dit kan uitbreken op latere leeftijd, zoals bij mij. Ik heb ook een pyramidaal syndroom van de bovenste ledematen. Er zijn ook enkele ruggenwervels aan elkaar gegroeid. Ik kan niet lang gaan. Maar een operatie is uit den boze: de revalidatie zou te zwaar zijn. Alle dagen heb ik kinesitherapie. Van maandag tot en met zaterdag komt een verpleegkundige van een thuiszorgdienst. En er is persoonlijke assistentie.
Ik heb nu het juiste team rond mij.


Hoe kreeg je jouw budget?

Yves: Een kennis vertelde me over PAB. Maar hij zei me ook dat de wachtlijsten erg lang waren.  Na enkele maanden had ik dit nog niet gedaan. Het heeft voor mezelf 1 jaar geduurd toen ik me liet inschrijven en uiteindelijk kreeg ik na 10 jaar pas een budget toegekend. Ik kwam blijkbaar pas op de 5de plaats van de lijst met beperkingen.
Hoe verliep de zoektocht naar een goede assistent?
Yves: Ik heb sinds eind 2015 een budget. Mijn coach bij Onafhankelijk Leven raadde me aan om eens te luisteren bij een interimkantoor.  En zo kwam ik bij t-interim terecht. Het was een moeilijke zoektocht. Mijn mama woont hier ook en dat is niet altijd evident.
De klik is belangrijk, die moet er zijn van beide kanten. En die was er met Tamanna.

Wat is het voordeel om met t-zorg te werken?

Yves: Als ik iets vraag, dan wordt dat ook gedaan. Er wordt kort op de bal gespeeld. Zoals deze morgen: mijn poetshulp was ziek en meteen werd er vervanging gestuurd.

Welke taken doet jouw assistent?

Yves: Boodschappen doen, meegaan naar de dokter, andere invulling van vrije tijd en ook poetsen en koken.  Daarnaast heb ik ook een poetshulp die 1 keer per week komt. Die betaal ik met dienstencheques van mijn budget.

Kan je zelf nog zaken ondernemen?

Yves:  Af en toe koken en bakken, dat zijn mijn hobby’s. Mijn spaghetti is legendarisch, iedereen zegt dat ik goed kan koken. Maar ik kan niets te lang doen. Ik krijg snel last van mijn rug en spieren. En dan helpt Tamanna.

Tamanna, wat is jouw achtergrond?

Tamanna: Ik heb sociaal werk gestudeerd in Nederland. Ik was 2 jaar opvoeder in de nacht in een voorziening voor personen met een verstandelijke beperking. Ik was er alleen voor 80 mensen maar kreeg ondersteuning als het nodig was. Ik heb er met veel plezier gewerkt. Maar ik miste het contact met de mensen, het één op één contact. Het was ook heel zwaar werk.

Ik ben daarmee gestopt en heb erna een jaar als persoonlijke assistent gewerkt bij een persoon die jammer genoeg is overleden.
Nu werk ik iets meer dan 24 uren per week bij Yves, en nog een andere budgethouder. Zo heb ik een voltijdse job.

Waarom werk je als persoonlijk assistent?

Tamanna: Het is heel waardevol, mooi werk. Ik ga naar huis en ik denk: ik heb goed werk verricht.

Ben jij ook op zoek naar een geschikte assistent? Een interimkracht is dan zeker een optie. Meer informatie vind je hier. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord