Advieslijn 03 808 22 99

Xander gaat naakt betogen in Griekenland

Geschreven op wo 1 maart, 2017 door Brandberries in de categorie Acties

Xander gaat naakt betogen in Griekenland

Het was een oktober zondag vorig jaar, in Griekenland en Noorwegen stegen vliegtuigen richting België op. In België wachtten ietwat zenuwachtig jongeren met een beperking op hun noordelijke en zuidelijke buren. Onafhankelijk Leven vzw organiseerde een uitwisseling  ‘De Freedom  School’ om jongeren met een beperking  van elkaar te laten leren en elkaar te versterken.  Een week lang werden ervaringen uitgewisseld, plannen gesmeed en vrienden gemaakt. In dit artikel enkele deelnemers aan het woord over hun ervaring  en bezigheden in eigen land.

Xander uit België:

De Freedom school was een waardevolle en leerrijke ervaring. Ik wist al dat er veel werk aan de winkel is om meer inclusie, toegankelijkheid en rechten voor personen met een beperking  te verkrijgen maar weet nu ook hoe je effectief  een actie kan opzetten.

 

Dankzij de Freedom School kan ik de Vlaamse situatie in perspectief plaatsen

 

Dankzij de Freedom School kan ik de situatie in Vlaanderen in perspectief plaatsen. Er is hevig actie gevoerd voor de rechten die we nu hebben maar ook nog een lange weg te gaan om de vrijheid te bereiken zoals bijvoorbeeld  in Noorwegen, waar elke persoon met een beperking een soort budget krijgt. In Griekenland geldt het omgekeerde: zij moeten nog van nul beginnen en verdienen alle steun.
De kennis die ik op de Freedom School heb opgedaan steunt me bij mijn werk voor Onafhankelijk Leven vzw en bij de organisatie van Wheelchairity, een festival dat inclusie en toegankelijkheid promoot.
Op de Freedom school heb ik ook heel wat interessante en leuke mensen leren kennen. In de toekomst zou ik hen graag eens opzoeken. Ik moet sowieso nog naar  Noorwegen  om mijn Noors  uit te testen - Wil du ware wid my jem? (of zoiets) - en naar Griekenland om er mee naakt te gaan betogen. Zoiets heb ik de laatste avond misschien wel beloofd.

Kamil uit Griekenland

Ik deed een Erasmus ervaring op van 6 maand in Gent en wat daarop volgde was ‘crazy’ ik bezocht 9 landen waar ik gevraagd werd om te praten op conferenties en trainingen over rechten van personen met een beperking, meer bepaald over hoe je als persoon met een beperking onafhankelijk kan leven.

In Griekenland bestaat er geen assistentie budget

Ik was dan ook blij om terug te keren naar België om deel te nemen aan de Freedom School, ook mijn zus die dezelfde spierziekte heeft nam deel. In Griekenland bestaat er niks zoals een eigen budget en moet je op de goodwill van familie en vrienden rekenen. 

Droom uit onze kindertijd wordt realiteit

Ik hou enorm van reizen en werk nu aan een blog om mijn reis ervaring te delen met een groot publiek. Ik wil mensen motiveren om de wereld te ontdekken. Dit jaar ga ik samen met mijn zus onze droom waarmaken, een reis naar Japan! We gaan met een groep van 8 mensen waarvan 3 rolstoelgebruikers, ik kijk er enorm naar uit aangezien er sinds onze kindertijd van dromen.
Om te eindigen een primeur, ik deed een weddenschap met Koen de directeur van Onafhankelijk Leven vzw . Als ik tegen september Nederlands kan zal hij me aan een job helpen in Vlaanderen, ik hou van Vlaanderen. Ik ben erg gemotiveerd en schaaf elke dag mijn Nederlands bij, ik zie jullie dus komende herfst!

Marianne  uit Noorwegen

In Noorwegen mogen we ons gelukkig prijzen als persoon met een beperking, ik realiseer me sinds de Freedom School dat er nog veel werk is voor personen met een beperking in de wereld. Ook ben ik bewuster dat we hoe goed we het ook hebben we op onze hoede moeten zijn en blijven opkomen voor onszelf.

 

Haat op sociale media is echt niet ok!

Ik ben een heel geëngageerd iemand, na de Freedom School had ik de eer naar Malawi te reizen en ervaringen uit te wisselen over inclusief onderwijs. Hier in Noorwegen ga ik geregeld praten over onafhankelijk leven als persoon met een beperking. Momenteel ben ik ook actief in een campagne tegen haat spreken, wat we jammer genoeg op sociale media veel tegenkomen. Vooral jongeren hebben hier veel problemen door en daar wil ik tegen strijden.
Oh ja en ik ben ook zangeres in de groep In Valide, je moet maar eens naar onze facebook pagina gaan kijken, https://www.facebook.com/viinvalideband/?fref=ts

De Freedom School werd mogelijk gemaakt door Erasmus +

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst