Advieslijn 03 808 22 99

Wordt jouw eerste PVB kostenstaat ook niet volledig uitbetaald?

Geschreven op do 27 april, 2017 door Jana Tegethoff in de categorie Nieuws

Wordt jouw eerste PVB kostenstaat ook niet volledig uitbetaald?

Heb je al een eerste PVB kostenstaat ingediend en slechts een deel van de kosten teruggestort gekregen? Dit is normaal!
Bij de overgang van PAB naar PVB werd het werkkapitaal ingewisseld voor het terugvorderbaar voorschot. Bij iedereen is het terugvorderbaar voorschot lager dan het werkkapitaal. Daarom zal het VAPH ook bij jou een bedrag terugvorderen. Dit bedrag zal ingehouden worden van de eerste kosten die je indient in het kader van je persoonsvolgend budget.

Een werkkapitaal bedroeg in 2016 5/12den van jouw PAB jaarbudget. Het terugvorderbaar voorschot bedraagt dit jaar dan  3/12den van het zorggebonden budget PVB. Aangezien het PAB systeem stopgezet wordt zou iedereen zijn/haar werkkapitaal moeten teruggeven. Het VAPH zou dan het terugvorderbaarschot kunnen storten zodat men met het PVB zou kunnen starten.

Het VAPH heeft beslist om dit anders aan te pakken. Budgethouders moeten geen geld terugstorten naar het VAPH. De rechtzetting zal gebeuren door middel van inhoudingen van bijstortingen van de eerste kostenstaten. Dit is nodig omdat iedereen begin 2017 een aanzuivering van zijn/haar werkkapitaal gekregen heeft. Dat betekent dus dat men nu vaak te veel geld op de PVB rekening heeft staan.


VOORBEELD

Een werkkapitaal bedroeg in 2016 bijvoorbeeld 16 000 euro (5/12den van jouw PAB jaarbudget). Het terugvorderbaar voorschot bedraagt dit jaar dan  8000 euro (3/12den van het zorggebonden budget PVB). Het terugvordervoorschot is dus 8000 euro minder dan het werkkapitaal. Als je een eerste kostenstaat van 11000 euro indient, zal het VAPH slechts 3000 euro terugstorten op je PVB rekening. Het terug te vorderen bedrag komt dan op 0 te staan, en vanaf dan worden al je correct bewezen kosten gewoon volledig teruggestort (binnen jouw budget uiteraard).

Moesten er toch onduidelijkheden zijn over terugstortingen van het VAPH, twijfel er niet aan om de advieslijn de contacteren!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord