Advieslijn 03 808 22 99

Woon-en leefkosten vanaf 1 januari 2021

Geschreven op ma 4 januari, 2021 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Woon-en leefkosten vanaf 1 januari 2021

Alle vergunde zorgaanbieders moeten op 1 januari 2021 overschakelen van een systeem met een vaste bijdrage naar de nieuwe regeling van woon- en leefkosten. Heel wat onder hen hebben dat de afgelopen 4 jaar met succes gedaan. Bij de rest gebeurt dat ten laatste op 1 januari 2021.

Sinds de invoering van het persoonsvolgend budget (PVB) in 2017 hadden erkende voorzieningen van het VAPH (vergunde zorgaanbieders) 4 jaar tijd om over te stappen van de eigen bijdrage naar het systeem van woon-en leefkosten.

Deze periode is voorbij. Dat betekent dat iedereen die een beroep doet op een vergunde zorgaanbieder vanaf 1 januari 2021 in het systeem van woon-en leefkosten zit.

Wat zijn woon-en leefkosten? 

Woonkost is de vergoeding die je aan een vergunde zorgaanbieder betaalt voor het gebruik of de huur van een woning, kamer, studio, appartement en eventueel gemeenschappelijke ruimtes. Ook het gebruik van water, verwarming, elektriciteit en de vergoeding van normale en kleine herstellingen voor de gebruikte ruimtes kunnen aangerekend worden als woonkosten.

Leefkost is de vergoeding voor levensonderhoud, namelijk: voeding, drank, onderhoud en schoonmaak van de woning en de gemeenschappelijke ruimte, internet, tv en telefoon, was- en strijkservice, medicatie, verzorgingsproducten, kleding, vervoer, ontspanning, abonnementen en verzekeringen. 

Geen recht meer op gewaarborgd inkomen en socioculturele toelage

Tegelijkertijd met de overstap naar woon-en leefkosten valt vanaf 1 januari 2021 ook het recht op een gewaarborgd inkomen en een socio-culturele toelage weg. Dit had je niet meer als je al eerder overstapte naar het systeem van woon-en leefkosten of als je onmiddellijk bent gestart met dit systeem. 

Veel gestelde vragen over woon-en leefkosten

Het VAPH maakte een opsomming van veel gestelde vragen over deze woon-en leefkosten. We pikken er enkele uit:

Kunnen woon- en leefkosten betaald worden met het persoonsvolgend budget?

Nee. Met een persoonsvolgend budget kunnen alleen de kosten voor ondersteuning en zorg betaald worden. Woon- en leefkosten hebben geen verband met de nood aan ondersteuning en worden met het inkomen (loon uit werk, vervangingsinkomen …) betaald. 

Wat als ik niet voldoende inkomen heb om de woon- en leefkosten te betalen?

Wie niet voldoende inkomen heeft om de woon- en leefkosten te betalen, kan contact opnemen met de zorgaanbieder om te bekijken of er goedkopere alternatieven zijn. Voor dat gesprek kan je je laten bijstaan door een vertrouwenspersoon of een bijstandsorganisatie. 

Wat als de individuele dienstverleningsovereenkomst (IDO) niet voor 1 januari 2021 wordt aangepast?

Op 1 januari 2021 verdwijnt het oude bijdragesysteem. Alle gebruikers die tot dat ogenblik nog een bijdrage betaalden, moeten dan overgaan naar het systeem van woon- en leefkosten.
Als de zorgaanbieder er niet in slaagt om voor iedere gebruiker de IDO voor 1 januari 2021 aan te passen en te laten ondertekenen, betekent dat niet dat de overstap naar woon- en leefkosten wordt uitgesteld.
Omdat het vanaf 1 januari 2021 niet meer mogelijk is om bijdragen aan te rekenen, is dat onderdeel van de overeenkomst dan niet langer geldig.

Bekijk hier de antwoorden op alle veelgestelde vragen
 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord