Advieslijn 03 808 22 99

Wil jij in een ADL cluster wil blijven wonen, sluit dan een overeenkomst van minimaal 12 punten

Geschreven op za 15 september, 2018 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Wil jij in een ADL cluster wil blijven wonen, sluit dan een overeenkomst van minimaal 12 punten

Binnen een ADL cluster kan je wonen in een aangepaste woning en beroep doen op praktische assistentie, 24u/24u. Maar dan moet je als PVB budgethouder wel een minimale overeenkomst hebben met de zorgaanbieder.

Wat zijn ADL clusters?

Een ADL-cluster is een samenwerking tussen een vergunde zorgaanbieder en een sociale huisvestingsmaatschappij. De woning is aangepast aan de noden van de budgethouder die de woning huurt. De ADL  dienst voorziet een 24/24u permanentie voor assistentie bij activiteiten in het dagelijks leven.

Deze diensten verlenen assistentie aan personen met een fysieke beperking die beschikken over een persoonsvolgend budget en binnen een bepaalde afstand wonen van de ADL centrale. Zij kunnen dan voor onverwachte assistentievragen hulp vragen aan de persoonlijke assistenten die dag en nacht beschikbaar zijn in de ADL centrale.

Met een minimale overeenkomst kan je er verder blijven wonen

Voor de invoering van de persoonsvolgende financiering mocht je als gebruiker minimaal 7u tot maximaal 30u oproepen per week beroep doen op de dienstverlening binnen de cluster.

De regering heeft nu door de invoering van de persoonsvolgende financiering beslist dat budgethouders minimaal een  overeenkomst moeten afsluiten voor 12,2345 zorggebonden punten. Dan kan je blijven wonen in de ADL cluster.

Verder wonen in de ADL cluster is dus niet gegarandeerd

Indien je overeenkomst  niet aan deze voorwaarden voldoet, dien je de woning te verlaten. Dat is ook het geval als je de overeenkomst opzegt.

Je bent dan verplicht om in te gaan op het aanbod van een andere sociale huurwoning die qua type, ligging en huurprijs voldoet aan jouw mogelijkheden.

Hulp nodig?

We kregen al vragen van budgethouders die graag in de ADL woning willen blijven wonen maar hun budget anders willen inzetten. Het is dus opletten hiermee, want je huurovereenkomst staat ook op het spel.

Heb je hierbij vragen of wil je je overeenkomst laten nakijken, neem dan contact op met onze advieslijnDe advieslijn is een gratis telefonische service waarbij je terecht kan met alle vragen over je PAB of PVB. Eén van onze 7 deskundige advieslijnmedewerkers staat altijd voor je klaar op het nummer 03 808 22 99. Mailen kan ook altijd naar advies@onafhankelijkleven.be

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord