Advieslijn 03 808 22 99

Wijziging correctiefase 2: daling beperkt tot maximaal 15 procent

Geschreven op ma 8 maart, 2021 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Wijziging correctiefase 2: daling beperkt tot maximaal 15 procent

Eind 2019 kregen heel wat budgethouders het nieuws dat hun persoonsvolgend budget (PVB) zou stijgen, dalen of stoppen in het kader van de correctiefase 2. Deze beslissing werd herbekeken door de Vlaamse Regering en de daling is nu beperkt tot maximaal 15%. Kreeg jij ook een brief over de correctiefase? Lees wat deze beslissing voor jou betekent.

Daling correctiefase beperkt tot 15%

In de brieven van eind 2019 zagen heel wat budgethouders hun PVB dalen, soms wel met de helft of meer dan de helft van hun budget. Deze aangekondigde grootse dalingen van individuele budgetten worden nu beperkt tot maximaal 15%. Dit betekent dat de brief die je hierover kreeg niet langer correct is. 

Voor alle dalende budgetten wordt de definitieve budgethoogte op 1 januari 2023 bereikt. Voor de periode 2024-2027 worden alle eerder aangekondigde dalingen stopgezet.
Een nieuwe brief met de correcte daling van het PVB naar aanleiding van correctiefase 2 volgt in de zomer van 2021.

Meer informatie over deze daling lees je hier.

PVB stopgezet? Mogelijks opnieuw een PVB vanaf 1 mei 2021

Wie eind 2019 de boodschap kreeg dat het PVB werd stopgezet en werd omgezet naar rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH), krijgt nu een nieuwe brief van het VAPH. Die vertrekt bij het VAPH op dinsdag 9 maart 2021.

Deze brief gaat enkel naar de groep mensen die door de maximale daling van 15% nu eindigt op een budgethoogte van minstens budgetcategorie 1: 7,73 punten. Zij kunnen kiezen tussen:

  • in het systeem van RTH blijven, aangevuld met een zorgbudget of basisondersteuningsbudget
  • opnieuw starten met een PVB vanaf 1 mei 2021.

Deze keuze moet je doorgeven via het formulier dat bij de brief zit aan Team Budgetbesteding van het VAPH, ten laatste tegen1 april. Meer informatie over deze keuze lees je hier

Krijg je deze brief niet? Dat betekent dat je in het systeem van RTH blijft . Omdat je ook na een maximale daling van 15% nog steeds aan minder dan 7,73 punten komt en dus niet in aanmerking komt voor een PVB door deze correctiefase 2.

Stijgt je PVB door correctiefase 2?

Voor de budgethouders waarvan het PVB stijgt door correctiefase 2 verandert er niets.

Even terugblikken: vanwaar kwam die correctefase?

Door scheeftrekkingen uit het verleden kregen sommige mensen met een handicap meer of minder dan het budget waar ze recht op hadden op basis van hun zorgzwaarte en hun zorggebruik voor de overstap naar de persoonsvolgende financiering in 2017. Daarom kwam de correctiefase er. De onderhandelingen over deze aanpassing duurden zeer lang. Uiteindelijk gingen wij ook akkoord met een compromis om budgetten maximaal 15% te laten stijgen of dalen. Maar de Vlaamse Regering besliste anders en volgde dit niet. De maximum daling of stijging werd losgelaten, waardoor sommige mensen tot meer dan 70% van hun budget verloren.

Onafhankelijk Leven protesteerde tegen deze onrechtvaardige maatregel. Veel mensen spanden ook een rechtszaak aan tegen de Vlaamse Regering. Gelukkig besliste minister Beke nu uiteindelijk toch dat de daling van een budget beperkt wordt tot maximaal 15%. Stijgingen kunnen wel meer dan 15% bedragen.Voor wie daalt is dit nog steeds geen evidente zaak. Maar vanuit Onafhankelijk Leven vinden we het wel positief dat de minister deze beslissing heeft teruggedraaid. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord