Advieslijn 03 808 22 99

Wijziging correctiefase 2: daling beperkt tot maximaal 15 procent

Geschreven op wo 26 mei, 2021 door Shannona Sambaer in de categorie Assistentie

Wijziging correctiefase 2: daling beperkt tot maximaal 15 procent

Eind 2019 kregen heel wat budgethouders het nieuws dat hun persoonsvolgend budget (PVB) zou stijgen, dalen of stoppen in het kader van de correctiefase 2. Deze beslissing werd herbekeken door de Vlaamse Regering en de daling is nu beperkt tot maximaal 15%. Kreeg jij ook een brief over deze beperkte daling?  Lees wat deze beslissing voor jou betekent.

Daling correctiefase beperkt tot 15%

In de brieven van eind 2019 zagen heel wat budgethouders hun PVB dalen, soms wel met de helft of meer dan de helft van hun budget. Deze aangekondigde grootse dalingen van individuele budgetten worden nu beperkt tot maximaal 15%. Dit betekent dat de brief die je hierover kreeg niet langer correct is. 

Voor alle dalende budgetten wordt de definitieve budgethoogte op 1 januari 2023 bereikt. Voor de periode 2024-2027 worden alle eerder aangekondigde dalingen stopgezet.
Een nieuwe brief met de correcte en aangepaste daling van het PVB naar aanleiding van correctiefase 2 ontvang je eind mei of begin juni van het VAPH

Meer informatie over deze daling lees je hier.

Stijgt je PVB door correctiefase 2?

Voor de budgethouders waarvan het PVB stijgt door correctiefase 2 verandert er niets. Zij krijgen dan ook geen nieuwe brief van het VAPH.

Even terugblikken: vanwaar kwam die correctefase?

Door scheeftrekkingen uit het verleden kregen sommige mensen met een handicap meer of minder dan het budget waar ze recht op hadden op basis van hun zorgzwaarte en hun zorggebruik voor de overstap naar de persoonsvolgende financiering in 2017. Daarom kwam de correctiefase er. De onderhandelingen over deze aanpassing duurden zeer lang. Uiteindelijk gingen wij ook akkoord met een compromis om budgetten maximaal 15% te laten stijgen of dalen. Maar de Vlaamse Regering besliste anders en volgde dit niet. De maximum daling of stijging werd losgelaten eind 2019, waardoor sommige mensen tot meer dan 70% van hun budget verloren.

Onafhankelijk Leven protesteerde tegen deze onrechtvaardige maatregel. Veel mensen spanden ook een rechtszaak aan tegen de Vlaamse Regering. Gelukkig besliste minister Beke nu uiteindelijk toch dat de daling van een budget beperkt wordt tot maximaal 15%. Stijgingen kunnen wel meer dan 15% bedragen.Voor wie daalt is dit nog steeds geen evidente zaak. Maar vanuit Onafhankelijk Leven vinden we het wel positief dat de minister deze beslissing heeft teruggedraaid. 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord