De uitbraak van het coronavirus zet de ondersteuning van heel wat mensen op zijn kop. We krijgen heel veel schrijnende berichten van personen die normaal gebruik maken van een voorziening, maar nu de zorg zelf thuis organiseren. Dit betekent voor hen gigantische meerkosten. Wie zal dit betalen?
En wat met kinderen die normaal naar school gaan? Tijdens de schooluren hebben ze geen assistentie nodig, maar nu wel. Of mensen die normaal gezien deeltijds gebruik maken van een voorziening, maar er nu noodgedwongen voltijds verblijven. Dit kost allemaal extra geld.
Extra middelen
Voor heel veel mensen dreigt dit een financiële ramp te worden. Dat is onaanvaardbaar. We hebben dit aan Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke gesignaleerd en vragen extra financiële ondersteuning. De minister gaf aan dat hij hier middelen voor zal vrij maken.
We willen op korte termijn een degelijke compensatie, zonder bijkomende administratieve lasten voor de budgethouder en zonder dat dit aan het geld van de wachtlijsten raakt. Wie op de wachtlijst staat, mag niet de dupe worden van deze crisis.
Gecoördineerde aanpak
Daarnaast krijgen we heel veel signalen van mensen die vrezen dat hun thuisondersteuning zal wegvallen. Ook hier moet een duidelijk antwoord komen. In provincies zoals Oost-Vlaanderen is bijvoorbeeld een noodnummer gecreëerd waar je 24 op 24 uur naartoe kan bellen als je zonder ondersteuning valt. Maar alhoewel we dit reeds verschillende keren bij de overheid hebben aangeklaagd, gebeurt dit niet in andere provincies. We zien tal van spontane initiatieven ontstaan om mensen te helpen. Dat is positief. Deze crisis vraagt echter een gecoördineerde aanpak.
Onafhankelijk Leven roept de gehele Vlaamse regering op om zijn verantwoordelijkheid te nemen. Zorg voor goede ondersteuning voor mensen met een handicap. Zorg ervoor dat ze er financieel niet onderdoor gaan. Niet morgen, maar nu.