Advieslijn 03 808 22 99

Werkkapitaal en terugvorderbaar voorschot

Geschreven op vr 9 februari, 2018 door Brandberries in de categorie Assistentie

Werkkapitaal en terugvorderbaar voorschot

Het werkkapitaal binnen PAB moet vanaf dit jaar 2018 gebruikt worden als het terugvorderbaar voorschot binnen PVB. Het werkkapitaal maakt m.a.w. geen deel meer uit van het budget, maar werd er dit jaar eenmalig als een soort voorschot bovenop gestort.

Welke gevolgen dit heeft voor de de besteding van het budget kan je lezen in onderstaand artikel.

 

Inleiding

Het terugvorderbaar voorschot (TVV) is een soort renteloze lening van 3/12e van het PVB dat besteed wordt in cash dat het vaph eenmalig op de budgetrekening van de PVB budgethouder stort. Het is een soort buffer bedoeld om de kosten voor zorg en ondersteuning telkens opnieuw te kunnen opvangen bij besteding van het budget in cash. Na uitbetaling van de ingediende kostenstaten zou dit bedrag altijd opnieuw op de rekening moeten staan en dit zolang er budget rest.

 

Verschil met vroegere werkkapitaal

Het  werkkapitaal binnen PAB maakte tot vorig jaar deel uit van het totale persoonlijk assistentie budget (PAB). Een bedrag van 5/12e van het PAB werd jaarlijks bij het begin van het jaar op de budgetrekening gestort. Dit gebeurde dit jaar voor de laatste keer. Deze 5/12e van het PAB werd dit jaar ook als eenmalige voorschot gestort. Net zoals bij het terugvorderbaar voorschot binnen PVB is het dus een bedrag dat eenmalig bovenop het budget gestort werd.

 

Gevolg

Het PVB, en vanaf volgend jaar ook het PAB, loopt bij elke jaarovergang gewoon verder. Het budget wordt elk jaar aangezuiverd zolang er budget rest. Indien het terugvorderbaar voorschot, en vanaf dit jaar dus ook het werkkapitaal, niet volledig op de budgetrekening wordt gestort bij uitbetaling van een kostenstaat, dient dit bedrag met eigen middelen aangevuld te worden.

Het zal dus een beetje rekenwerk vragen om ervoor te zorgen  dat je het budget goed kan gebruiken, liefst met altijd een beetje marge voor onvoorziene omstandigheden. Mogelijkheden met het budget dat op het eind van het jaar nog rest kan je via deze link vinden. De coachen van Onafhankelijk Leven vzw helpen graag met tips en advies om je budget zo optimaal mogelijk te besteden. Meer info over de mogelijkheden van coaching kan je hier lezen.

Het terugvorderbaar voorschot en werkkapitaal zijn een voorschot om steeds de kosten te kunnen betalen. Bij een stopzetting van het PVB of PAB moet het bedrag van het TVV of werkkiptaal integraal aan het vaph worden terugbetaald.

 

Hoe zorg je ervoor dat je altijd geld op de rekening hebt staan om de facturen te kunnen blijven betalen?

 

Stuur tijdig je kostenstaat door

Je gebruikt het terugvorderbaar voorschot, en vanaf dit jaar ook het werkapitaal, om facturen te betalen. Enkel door tijdig kostenstaten in te dienen voorkom je zonder geld op de rekening te zitten.

Kostenstaten indienen kan en mag het hele jaar door. Binnen PVB is er bovendien geen limiet op het aantal kostenstaten die je indient. Binnen het PAB blijft de limiet van 6 kostenstaten per jaar wel gelden.

Het bedrag dat je ingeeft via de kostenstaat is ook het bedrag dat het vaph op je rekening zal storten en dit zolang er budget rest.

Meer informatie over het belang van het tijdig indienen van (meer) kostenstaten kan je lezen in het artikel “Sneller en meer PVB-kosten indienen” op onze website.

 

Waar zie je hoeveel budget er nog rest?

Om ervoor te zorgen dat een kost die je maakt ook zal terugbetaald worden na het indienen van een kostenstaat, is het nodig steeds na te gaan hoeveel budget er nog rest. Dit kan je zien op de tellers in je persoonlijk dossier op mijnvaph.be of de mededeling op je rekeninguittreksels van de uitbetalingen van het vaph.

 

Teller op €0?

Indien je ziet dat de teller op mijnvaph.be of de mededeling op het rekeninguittreksel aangeeft dat je budget op €0 staat, dan wil dit zeggen dat er nul euro rest. Je budget is opgebruikt voor dit jaar.

Het bedrag dat nog op je budgetrekening staat is je terugvorderbaar voorschot of werkkapitaal. Dit bedrag mag je niet meer gebruiken eens je budget is opgebruikt voor het lopende jaar. Het terugvorderbaar voorschot of werkkapitaal moet op de rekening blijven staan zodat je bij het begin van het volgende jaar budget hebt om de facturen te betalen. Na een jaarovergang zal er immers geen nieuw voorschot gestort worden.

 

Gebruik je deze voorschot toch?

Indien je dit budget toch aanspreekt om kosten te betalen, dan moet je het met eigen middelen aanzuiveren om ook na een jaarovergang vlot te kunnen starten.

 

Stoppen met PAB of PVB

Indien je het gebruik van je PAB budget of het PVB budget in cash stop zet, al dan niet door de overstap naar het gebruik van je budget in voucher binnen het PVB, moet je het totale bedrag van het werkkapitaal of terugvorderbaar voorschot aan het vaph terugbetalen. Het is een extra reden om ervoor te zorgen dat dit werkkapitaal of terugvorderbaar voorschot steeds op je rekening aanwezig is. Mocht niet het volledige bedrag op rekening staan bij stopzetting, dan zal je het bedrag immers zelf moeten bijpassen.


Link tussen werkkapitaal en terugvorderbaar voorschot

Over de omzetting van het werkkapitaal in een terugvorderbaar voorschot bij de overstap van PAB naar PVB, en de gevolgen daarvan, kan je meer info lezen in het artikel “Wordt jouw eerste PVB kostenstaat ook niet volledig uitbetaald?”.

 

Vragen?

Met vragen en onduidelijkheden over (de besteding van) je budget, kan je steeds terecht bij de advieslijn.

Downloads

Algemene infofiche rond gebruik PVB en Onafhankelijk Leven

In deze infofiche lees je een overzicht van wat PVB is, wat je ermee kan doen en wat niet, welke soorten contracten er mogelijk zijn en hoe wij als bijstandsorganisatie jou daarbij kunnen helpen.

Download

Opstartmap PVB

In deze infofiche lees je alles hoe je jouw toegekende PVB kan opstarten.

Download

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord