Advieslijn 03 808 22 99

Werk jij graag als persoonlijk assistent?

Geschreven op wo 21 september, 2016 door Xander Berbé in de categorie Advieslijn

Werk jij graag als persoonlijk assistent?

'Je moet wel kunnen loslaten, want het blijft een één op één relatie' - Sandra, assistente zegt waarom zij graag als persoonlijk assistente werkt.

Sandra Lanckman is 44 jaar en heeft een Bachelor Verpleegkunde. Ze werkt halftijds als referentiepersoon dementie in een woonzorgcentrum. Sinds oktober 2015 is ze ook persoonlijke assistent van iemand met een spierziekte.Dit doet ze zo'n 6 à 9 uren per week.

Hoe ben je begonnen als persoonlijke assistent?

Ik ben er eigenlijk wat ingerold. Via VDAB zocht ik welke jobaanbiedingen ik kon combineren met mijn andere job. Ik vond toen een eerste vacature als assistent, maar daar was de klik er niet. Ik plaatste mijn profiel op assistentie.net. Mijn huidige budhethouder heeft me zo zelf gecontacteerd. En het klikte meteen.

Waarom koos je voor deze job?

Ik vind het ideaal te combineren met een andere job. Werken voor een grotere werkgever houdt ook in dat je je moet inwerken in de cultuur van het bedrijf. Bij persoonlijke assistentie ligt dat anders.

Het is een heel  waardevolle job. Je leert mensen echt kennen. Je krijgt een band.

Je werkte eerder als verpleegkundige in een ziekenhuis. Waarom ben je hiermee gestopt?

Ik heb dat slechts enkele jaren gedaan. Want ik merkte dat de andere kant van de zorg me meer aansprak. Tijdens mijn job als verpleegkundige op een spoedafdeling vond ik weinig diepgang. Er waren enkel vluchtige contacten. Het was te oppervlakkig. Ik vroeg me altijd af wat er daarna gebeurde met de mensen.

Ik werkte ook een tijdje als hoofdverpleegkundige in een woonzorgcentrum. Fysiek is dat een stuk zwaarder. Ook de tijd die je aan een bewoner kunt geven is heel kort.

Ik heb dan bewust gekozen om als thuisverpleegkundige te werken. Ik vond dat een stuk aangenamer omdat je een ander soort contact hebt. In een ziekenhuis of woonzorgcentrum dreig je soms te verzakken in een machtpositie: 'ik zal het hier eens gaan zeggen'. In een thuissituatie is dat minder het geval. In deze job kwam ik ook in contact met persoonlijke assistenten. Ik vond dat die mooi werk leverden.

Haal je voldoening uit jouw job?

Ja absoluut, ik ga er heel graag naartoe. Ik zit er ook niet mee in om wat langer te blijven. Het is een andere manier van werken. De betrokkenheid is hoog, dat geeft ook een bepaalde binding. Je moet dat wel op tijd bewaken.

Ik kom er minder van los, ik blijf er thuis soms nog aan denken. Mijn job in het woonzorgcentrum kan ik meer loslaten. Maar daar sta ik ook verder van de mensen.

Welke taken doe je?

Ik ben er als de partner er niet kan zijn. Ik geef eten, ik luister, we praten. En soms ga ik mee op uitstap. Huishoudelijke taken behoren niet tot mijn pakket. Mijn budgethouder heeft een uitgebreide ondersteuning met verpleegkundige en huishoudelijke zorgen.

Zou je de job aanraden?

Ja, je kan er heel veel van jezelf inleggen. Je moet wel aftasten met wie je in zee gaat. Het is niet altijd makkelijk. Maar ik haal er heel veel voldoening uit.

Je moet wel kunnen loslaten, want het blijft een één op één relatie. Grenzen stellen voor jezelf is ook belangrijk. Ik deel soms eens dingen over mezelf maar het is niet de bedoeling dat de budgethouder zich zorgen maakt over jou.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord