Advieslijn 03 808 22 99

Werk je met vrijwilligers via ADO Icarus? Vanaf 1 augustus verschuift de werking naar Focus op Emancipatie

Geschreven op ma 20 juli, 2020 door Stefanie Leekens in de categorie Nieuws

Werk je met vrijwilligers via ADO Icarus? Vanaf 1 augustus verschuift de werking naar Focus op Emancipatie

Heel wat mensen met een handicap die werken met een PAB of PVB schakelen vrijwilligers in voor hun ondersteuning. Werk jij met vrijwilligers via ADO Icarus? Dan verandert deze werking: vanaf 1 augustus verschuift de vrijwilligerswerking naar Focus op Emancipatie. Lees hier wat deze verandering betekent voor jou.

Wat verandert er?

Mensen met een handicap die over een persoonlijk assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB) beschikken, kunnen hun ondersteuning op een eenvoudige en betaalbare manier organiseren door familie, vrienden of buren in te schakelen als vrijwilliger. Deze vrijwilligers ontvangen voor hun hulp een kostenvergoeding. Ze moeten daarvoor ingeschreven zijn bij een vrijwilligersorganisatie, zoals ADO Icarus. Zij verwerken de administratie, de betaling en zorgen dat de vrijwilligers verzekerd zijn.

Na heel wat jaren is de vrijwilligerswerking van ADO Icarus aardig gegroeid. Er zijn nu meer dan 2000 vrijwilligers die zich via ADO Icarus inzetten voor PAB- en PVB-budgethouders. Om de vrijwilligerswerking verder te professionaliseren en gebruiksvriendelijker te maken, verschuift die werking vanaf 1 augustus naar Focus op Emancipatie, een vzw die verbonden is aan ADO Icarus vzw. Als je werkt met vrijwilligers via ADO Icarus kreeg of krijg je hierover ook een brief.

Voor budgethouders en vrijwilligers verandert er niet veel. De vrijwilligerswerking blijft op dezelfde manier verder werken met dezelfde medewerkers, alleen onder een andere naam.

Wat moet je doen?

Om kosten voor je vrijwilliger in te geven met je PAB of PVB zal je je overeenkomst met ADO Icarus moeten stopzetten en een nieuwe overeenkomst met Focus op Emancipatie moeten registreren.

  1. Zet de vrijwilligersovereenkomst die je nu hebt met ADO Icarus stop op 31/7/2020. Krijg je een foutmelding als je dit probeert? Dan stelt het VAPH volgende oplossingen voor: je geeft als einddatum 31/12/2020 in of je neemt contact op met Team Budgetbesteding en vraagt aan hen de datum te wijzigen naar 31/7/2020. 
  2. Registreer éénmalig een addendum van je overeenkomt bij het VAPH vanaf 1/8/2020. Dit addendum zit bij de brief die je krijgt van ADO Icarus.
  3. Als de nieuwe overeenkomst bij het VAPH geregeld is, gebruik je het nieuwe rekeningnummer voor je betalingen: BE38 7775 9294 1272.
  4. Vanaf dan gebruik je ook de nieuwe invulformulieren die te vinden zijn op www.vrijwilligerswerking.be/documenten/ 

Een uitgebreid stappenplan daarvoor vind je hier
In het stappenplan dat je per post kreeg van Focus op Emancipatie stond een fout in het ondernemingsnummer. Het juiste is BE0428377041. In het stappenplan hierboven staat het wel correct.

Deze stappen moeten niet noodzakelijk tegen 1/8/2020 gezet zijn. Dit mag ook later in orde gebracht worden. Het is vooral belangrijk dat de nieuwe overeenkomst staat geregistreerd bij het VAPH op het moment dat je de factuur vanaf augustus wil doorgeven aan het VAPH. 

Vragen?

Heb je hierbij hulp nodig? Contacteer gerust onze advieslijn of vraag het aan je coach.

Meer info over deze vrijwilligerswerking van Focus op Emancipatie vind je op www.vrijwilligerswerking.be. Als je nog met vragen zit over de vrijwilligerswerking kan je elke weekdag tussen 9u00 en 12u00 bellen naar 011 85 84 66 of mailen naar vrijwilligers@focusopemancipatie.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord