Advieslijn 03 808 22 99

Welke overeenkomsten mag mijn assistent combineren?

Geschreven op do 1 september, 2022 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Welke overeenkomsten mag mijn assistent combineren?

Mag mijn vrijwilliger ook bijklussen? Of mag mijn persoonlijke assistent vrijwilligerswerk doen? Welke statuten mag mijn assistent combineren? En welke zeker niet?

Vrijwilligerswerk en bijklussen via deeleconomie

Een vrijwilliger mag in 2022 maximaal 36,84 euro per dag  en 1473,37 per jaar ontvangen. Sommige assistenten hebben recht op een verhoogde vrijwilligersvergoeding. Dit is enkel voor vrijwilligers die zich inzetten via een organisatie die erkend is door het woonzorgdecreet.

Iemand die bijklust via de deeleconomie kan in 2022 tot 6.540 euro bruto per jaar verdienen. Het bedrag dat de bijklusser in werkelijkheid krijgt, ligt een stukje lager omdat er belastingen worden ingehouden op deze inkomsten. Het deeleconomieplatform houdt 10,7 % belastingen in.

Mag ik mijn assistent inschrijven als vrijwilliger én bijklusser?

Ja, dat kan. Maar je assistent mag niet tegelijkertijd vrijwilliger en bijklusser zijn. Daarom raden we aan dat de assistent eerst hulp biedt in het ene systeem tot het maximumbedrag is bereikt en pas daarna overstapt op het andere systeem.

Die regel geldt enkel voor de assistent. Als budgethouder mag je tegelijkertijd verschillende assistenten inschrijven via vrijwilligerswerk en via deeleconomie.

Deeleconomie en sociaal secretariaat

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat en wil je die laten bijklussen via de deeleconomie? Dat mag niet. Vroeger was dit mogelijk als het takenpakket van beide statuten verschilde. Helaas veranderde de wetgeving.

Om problemen bij de fiscus te vermijden, raden we persoonlijke assistenten die voor jou via een sociaal secretariaat werken aan om niet meer voor jou bij te klussen.  

Vrijwilligerswerk en sociaal secretariaat

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat en wil je die ook een vergoeding geven als vrijwilliger? Dat mag, maar alleen als het takenpakket verschilt.

Bijvoorbeeld: Je persoonlijke assistent werkt via een sociaal secretariaat en helpt je thuis met de was en de plas, je persoonlijke verzorging en je administratie. Dan mag je je assistent inschrijven als vrijwilliger voor een andere taak, bijvoorbeeld om in het weekend samen op uitstap te gaan.

Vragen?

Bel de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of stuur een mailtje naar advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord