Coach Annelies en ambassadeur Sam gaven op 9 februari een webinar voor startende budgethouders. We vatten de belangrijkste tips en tricks voor je samen.
Stap 1: Start je budget op.
Ontving je een terbeschikkingstellingsbrief van het VAPH? En krijg je voor het eerst je PAB of PVB?
Ambassadeur Sam raadt aan om dan naar de advieslijn te bellen: “Nadat ik mijn terbeschikkingstellingsbrief kreeg van het VAPH, belde ik naar de Advieslijn. Zij brachten de gratis opstart en coaching voor mij in orde. Ik kreeg een coach toegewezen die mij tijdens een eerste huisbezoek hielp om mijn budget correct op te starten."
Neem dus snel contact op met Onafhankelijk Leven. Je hebt recht op een gratis opstartpakket ter waarde van 800 euro. Je mailt daarvoor naar advies@onafhankelijkleven.be of je belt naar 03 808 22 99. Of je vraagt het opstartpakket aan via onze website.
Vraag hier je opstartpakket PAB
Vraag hier je opstartpakket PVB
TIP! Weet je niet waarvoor je je budget mag gebruiken? Bekijk de PAB-richtlijnen of PVB-bestedingsregels van het VAPH.
Stap 2: Plan je ondersteuning in.
Daarna organiseer je je ondersteuning. Je stelt jezelf de volgende vragen:
- Welke ondersteuning heb ik nodig?
- Wie geeft mij die ondersteuning?
- Hoeveel kost die ondersteuning?
Wil je een persoonlijke assistent in dienst nemen? Zorg dan dat je zoekt naar assistenten waarmee het écht klikt. Budgethouder Sam: "In het begin was het moeilijk om een assistent te vinden die bij mij paste. Niet iedereen past bij mijn karakter. Nu heb ik mijn eigen crew van assistenten. Ik noem ze "Sam's crew". Dit staat voor wederzijds vertrouwen."
Een assistent kan je via verschillende wegen vinden.
- Verspreid een vacature op Facebook, Zorgwijs, VDAB, 11.11.11
- Neem contact op met verenigingen en/of (hoge)scholen in je buurt
- Plaats je hulpvraag op een deeleconomieplatform zoals Helpper of Trixxo Exxtra
- Schakel de hulp in van een interimkantoor: bv. Agilitas
TIP! Schakel verschillende assistenten in. Schrijf ze eerst in via een vrijwilligersorganisatie, deeleconomieplatform of interimkantoor. Voel je de klik? Ga dan eventueel over tot een overeenkomst via een sociaal secretariaat.
Stap 3: Registreer je overeenkomsten.
Een overeenkomst registreer je op MijnVAPH. Daarvoor moet je eerst een schriftelijke overeenkomst hebben. Zorg er voor dat die ondertekend is. Daarna registreer je de overeenkomst op MijnVAPH. Je mag het schriftelijke exemplaar als bijlage toevoegen, maar dat is niet verplicht.
Keurt het VAPH je overeenkomst af? Dan krijg je een brief met de reden. Vaak vraagt het VAPH om extra informatie. Als je die informatie geeft, keurt het VAPH de overeenkomst goed.
TIP! Onafhankelijk Leven heeft blanco modelovereenkomsten. Je vindt ze bij ‘zelf aan de slag’ of je vraagt ze aan onze Advieslijn. Wil je meer informatie? Bekijk dit webinar: Eerste hulp bij afsluiten van een overeenkomst met een PA.
Stap 4: Dien je kosten op tijd in.
Is je overeenkomst goedgekeurd? Dien dan je kost in op MijnVAPH. Of gebruik de kostenstaat. Coach Annelies geeft de volgende tip: "Een goede tip is om je kosten te nummeren. Geef de factuur van de kost ook hetzelfde nummer. Zo vind je steeds alles terug."
Plan ook vaste momenten in om je kosten in te dienen. Zo behoud je overzicht en geraakt je terugvorderbaar voorschot niet op. Wil je een kost van vorig jaar indienen? Dat kan tot en met 31 maart 2023.
PAB kostenstaat van het VAPH
De kostenstaat van Onafhankelijk Leven
Stap 5: Volg je budget nauwlettend op.
Volg je administratie en budgetplanning door het jaar goed op. Budgethouder Sam: "Ik hou alle administratie bij in een schoendoos. Ook staan alle berekeningen in Excelsheets. Mijn coach helpt mij bij elke stap.” Een andere tip is om je agenda erbij te nemen en vaste momenten in te plannen om een check-up te doen. Zo is er minder kans op één van de volgende situaties:
- Budget over op het einde van het jaar? De overschot ben je kwijt. Je neemt geen budget mee naar volgend jaar. Het VAPH vermindert je budget ook niet, omdat je een overschot hebt.
- Budget overschreden? Dien alle kosten in. Gaat het om een structureel tekort? Dan helpt dit bij de aanvraag van een hoger budget. Kosten van een arbeidsovereenkomst bij het sociaal secretariaat geven recht op extra middelen.
- Je komt niet toe met je terugvorderbaar voorschot (TVV)? Het TVV bedraagt 3/12 van je jaarbudget en zou voldoende moeten zijn voor 3 maanden. Is het TVV bijna op? Kijk of je alle kosten op MijnVAPH indiende. Wacht niet te lang met kosten indienen. Dien eventueel vaker je kosten in. Helpt dit niet? Herbekijk dan je bestedingspatroon. Kom je eigenlijk wel toe met je budget?
Onafhankelijk Leven helpt je ook na de gratis opstart.
Heb je na je opstart nog hulp nodig? Bel de Advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of mail naar advies@onafhankelijkleven.be. Bellen kan iedere werkdag tussen 9u en 12u en opnieuw tussen 14u en 16.30u. Op woensdagnamiddag kan je ons bereiken van 14u tot 19u.