Advieslijn 03 808 22 99

Webinar: Optreden als werkgever van je persoonlijke assistent

Geschreven op ma 23 mei, 2022 door Lien Mentens in de categorie Opinie

Webinar: Optreden als werkgever van je persoonlijke assistent

Met je persoonlijke-assistentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB) kan je persoonlijke assistenten inschakelen. Wist je dat je een persoonlijke assistent ook rechtstreeks in dienst kan nemen? 

Erna, coach bij Onafhankelijk Leven, en Nathalie Houben, account manager bij sociaal secretariaat Securex, vertelden in een webinar wat het betekent om zelf werkgever te zijn van je persoonlijke assistent. Het webinar kan je herbekijken, maar de belangrijkste informatie zetten we in dit artikel voor je op een rijtje.

Wanneer ben ik zelf werkgever?

Wil je een persoonlijke assistent betalen met je PAB of PVB? Dan sluit je altijd eerst een overeenkomst af. In een vorig webinar en artikel gaven we een overzicht van de verschillende types overeenkomsten

Eén van de mogelijke types overeenkomsten is de arbeids- of takenovereenkomst via een sociaal secretariaat. Anders dan bij een overeenkomst met een interimkantoor of een dienst persoonlijke assistentie treed je bij dat type overeenkomst zélf op als werkgever van je assistent. Dat betekent dat je een ondernemingsnummer hebt en dat je moet voldoen aan alle verplichtingen op het vlak van arbeidsrecht, socialezekerheidsrecht en fiscaal recht. Een erkend sociaal secretariaat zoals Securex helpt je daarmee.

Opgelet: je hebt een ondernemingsnummer, maar je bent geen zelfstandige. Je bent niet btw-plichtig en je mag geen aftrekbare kosten voor zelfstandigen indienen bij je persoonlijke belastingaangifte.

Ben je budgethouder voor een persoon met handicap en wil je aan de slag als assistent voor deze persoon? Dan is een arbeids- of takenovereenkomst via een sociaal secretariaat helaas niet mogelijk. Je kan niet tegelijkertijd werkgever (budgethouder) en werknemer (assistent) zijn. In dit artikel lees je welke combinaties er wél mogelijk zijn.

Wat is het verschil tussen een arbeids- en een takenovereenkomst?

Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen jou als werkgever en de assistent als werknemer. Er zijn drie voorwaarden om van een arbeidsovereenkomst te spreken:

  1. De werknemer levert arbeidsprestaties.
  2. De werkgever betaalt de assistent een loon.
  3. Er is een gezagsrelatie tussen de werkgever en de werknemer.

Bij een gezagsrelatie is de assistent ondergeschikt aan de budgethouder en beslist de budgethouder wanneer de assistent werkt en welke taken die uitvoert. Bij gezins- en familieleden tot de tweede graad is er niet altijd sprake van zo’n gezagsrelatie. In dat geval sluit je een takenovereenkomst af.

Bij beide types overeenkomsten krijgt je assistent een loon waarop die belastingen betaalt en waarmee die pensioen- en vakantierechten opbouwt. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Een overzicht van deze verschillen lees je in dit artikel van Securex.

Bij beide types overeenkomsten krijgt je assistent een loon waarop die belastingen betaalt en waarmee die pensioen- en vakantierechten opbouwt. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen. Een overzicht van deze verschillen lees je in dit artikel van Securex.

Welke verplichtingen heb ik als werkgever?

We sommen de belangrijkste verplichtingen voor je op:

  • Dimona-aangifte: Hiermee geef je elektronisch door wanneer je assistent in dienst treedt en weer uit dienst treedt. Je sociaal secretariaat brengt deze aangifte voor je in orde.
  • Arbeidsongevallenverzekering: Je bent verplicht om voor al je assistenten een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Doe je beroep op Securex? Dan sluit je deze verzekering rechtstreeks bij hen af.
  • Externe dienst voor preventie en bescherming op het werk: Als budgethouder ben je niet verplicht om je aan te sluiten bij zo’n dienst. Toch raden we aan om dat wél te doen. Deze dienst is goed op de hoogte van de wetgeving over psychosociale risico’s (zoals geweld of pesten) op het werk en verzorgt voor jou de administratie als je assistent een arbeidsongeval heeft.

Welk loon betaal ik mijn assistent?

Bij een arbeidsovereenkomst ben je verplicht om minstens het minimumloon te geven. Dat bedraagt sinds 1 april 2022 13,0243 euro per uur. Daarnaast geef je je assistent verplicht een vergoeding voor woon-werkverkeer en een eindejaarspremie

Heeft je assistent een takenovereenkomst? Dan ben je niet verplicht om het minimumloon te geven. Ook de vergoeding voor woon-werkverkeer en de eindejaarspremie zijn bij een takenovereenkomst niet verplicht. Je bent dus vrij om deze al dan niet aan je assistent te geven. 

Je assistent een extraatje geven? Je mag méér geven dan het verplichte minimumloon. Of kies voor een financieel interessant alternatief zoals deze extralegale voordelen:

  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Sport- en cultuurcheques
  • Geschenkcheque
  • Hogere eindejaarspremie of eenmalige premie (maximum één bruto maandloon)

Nog vragen?

Aan de slag als werkgever? Neem contact op met een sociaal secretariaat. 

Vragen over je budget? Bel of mail naar de advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord