Advieslijn 03 808 22 99

(VIDEO) Meer dan 1 jaar coronacrisis - hoe hard zijn de rechten van mensen met een handicap getroffen?

Geschreven op ma 31 mei, 2021 door Dave Ceule in de categorie Acties

(VIDEO) Meer dan 1 jaar coronacrisis - hoe hard zijn de rechten van mensen met een handicap getroffen?

In de aanpak van de coronacrisis werd niet altijd rekening gehouden met mensen met een handicap. Vraag jij je af of de rechten van mensen met een handicap werden geschonden? Bekijk dit webinar dat plaatsvond op 27 mei. We zochten het uit met het VN-verdrag als leidraad, aan de hand van getuigenissen en de expertise van Unia.

Herbekijk dit webinar

 

Laat jouw stem horen

Uit het webinar blijkt duidelijk dat de overheid vaak geen rekening houdt met de noden en rechten van mensen met een handicap. Wij willen via een enquête graag peilen naar jouw mening daarover en jouw persoonlijke ervaringen. Heb je zelf een handicap, ben je ouder van een kind met een handicap, ben je mantelzorger of verantwoordelijk voor iemand met een handicap, neem dan zeker deel aan onze bevraging.  

Start hier de enquête

De resultaten van deze enquête legt het beleidsteam van Onafhankelijk Leven voor aan Belgische politici zodat jouw stem door hen gehoord wordt. De rechten van mensen met een handicap moeten beter gerespecteerd worden en daar wil Onafhankelijk Leven voluit voor gaan. 

De rechten van mensen met een handicap tijdens de coronacrisis

Het VN-Verdrag voor de Rechten van Personen met een Handicap streeft naar een samenleving waarin mensen met een handicap een volwaardige plek en stem krijgen. De verdragstekst benadrukt hun individuele autonomie, onafhankelijkheid en keuzevrijheid. Ons land ratificeerde het verdrag en engageerde zich dus om de drempels en vooroordelen weg te werken die mensen met een handicap verhinderen om werkelijk op gelijke voet met anderen te participeren aan het maatschappelijk leven. De Belgische autoriteiten moeten mensen met een handicap ook actief betrekken bij het uitstippelen van wetten en beleid.

Klikt geweldig toch? In theorie vast en zeker, maar hoe zit het in de praktijk? Werden de fundamentele vrijheden en mensenrechten uit het VN-Verdrag tijdens de coronacrisis door België gerespecteerd? Onafhankelijk Leven zoekt het uit tijdens deze webinar. Verschillende mensen met een handicap komen getuigen over de impact van het gevoerde coronabeleid op hun leven en rechten. 

Zo komt Brent vertellen hoe zijn wereld overhoop gegooid werd toen hij plots door zijn voorziening aangemaand werd om terug thuis te gaan wonen. De kosten aan de voorziening bleven doorlopen, terwijl er geen alternatieve ondersteuning werd voorzien. Ook Eddy komt getuigen over de impact van corona op zijn leven. Hij woont alleen en staat al 16 jaar op de wachtlijst voor een persoonsvolgend budget. Tot slot vertelt Sebastian over zijn strijd om gevaccineerd te geraken. Mensen met een handicap die in een voorziening wonen werden meegenomen in de vaccinatiestrategie, maar wie thuis woont werd door de overheid vergeten.

Gert Backx, expert bij Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, zal de basisprincipes van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap toelichten en de getuigenissen aftoetsen aan dit verdrag. Unia is de onafhankelijke publieke instelling die erover moet waken dat België het verdrag naleeft.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord