Advieslijn 03 808 22 99

Webinar: In 5 stappen naar een slimme budgetplanning

Geschreven op di 8 november, 2022 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Webinar: In 5 stappen naar een slimme budgetplanning

Met het PAB en PVB kies je zelf op welke manier je je ondersteuning organiseert. Maar hoe zorg je ervoor dat je toekomt met je budget? Hoe behoud je het overzicht? En hoe stuur je bij? Coaches Jeroen en Isabelle gaven op 18 oktober een webinar over budgetplanning. Zelf aan de slag met de tips uit het webinar? We vatten de belangrijkste info voor je samen in 5 stappen.


Herbekijk het webinar

Stap 1: Breng je ondersteuningsnood in kaart

Welke ondersteuning heb je nodig? En hoeveel uur per week of per maand heb je die ondersteuning nodig? Voordat je een budgetplanning maakt, is het belangrijk om te weten welke en hoeveel assistentie je wil inkopen met je budget.

Vind je het moeilijk om je ondersteuningsnood in kaart te brengen? Je ondersteuningsplan of het assistentierooster helpt je op weg.

Stap 2: Bepaal of je beroep wil doen op een MFC (PAB) of een vergunde zorgaanbieder (PVB)

Heb je een PAB en combineer je dat met dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC)? Dan vermindert je PAB met het aantal dagdelen dat je beroep doet op het MFC. Alleen het budget dat overblijft, kan je gebruiken voor ondersteuning thuis.

Heb je een PVB en doe je beroep op een vergunde zorgaanbieder (VZA)? Dan kan je (een deel van) je budget gebruiken om ondersteuning bij een VZA in te kopen. Je krijgt geen beheerskosten op het budget dat je inzet bij de VZA. Hoeveel budget je kan inzetten voor andere ondersteuning, is volledig afhankelijk van hoeveel budget je nodig hebt voor de VZA.

Stap 3: Bereken je budget

Je kent je ondersteuningsnood? Je weet ook of er budget en hoeveel daarvan naar een MFC of naar een VZA gaat? Dan kan je nu exact berekenen hoeveel budget je nog kan besteden. Weet je niet hoe je daaraan begint? Bekijk ons webinar ‘Hoe bereken ik mijn budget?’ of lees dit artikel. Daarin leggen we uit wanneer je recht hebt op extra middelen en hoe je die berekent.

Stap 4: Reken je ondersteuning om in euro’s

Nu volgt het moeilijkste deel van je budgetplanning. In deze stap bepaal je welke zorgaanbieders je zullen ondersteunen en schat je in hoeveel die ondersteuning je op jaarbasis kost. Vergeet daarbij zeker niet de administratie-, verzekerings- of werkingskosten.

De kostprijs van zorgaanbieders kan ook verschillen. Een vrijwilliger of een assistent via deeleconomie kost een stuk minder dan een assistent via een interimkantoor of sociaal secretariaat. En een zelfstandige tuinman heeft een hoger kostenplaatje dan een wijk-werker. Kortom: Je budget bepaalt niet alleen hoeveel assistentie je inkoopt, maar ook op welke manier je die assistentie inkoopt.

Lastig om een keuze te maken tussen de verschillende types overeenkomsten? Bekijk ons webinar ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een overeenkomst’ of lees de belangrijkste tips in ons artikel.

Let op! Hou rekening met onverwachte kosten en bouw een buffer in. En vraag je graag je vrij besteedbaar budget op? Neem dat bedrag dan ook mee op in je budgetplanning.

Stap 5: Pas je budgetplanning aan

Bouwde je een buffer in? En heb je nog budget over? Dan kan je extra assistentie inkopen. Of kan je je assistenten op het einde van het jaar een extraatje gevenKom je budget tekort? Dan moet je je planning herbekijken. Kan je je assistent via een goedkopere overeenkomst inschakelen? Of kan die minder vaak langskomen? Misschien is er assistentie die je kan schrappen, zoals bijvoorbeeld een tuinman of ramenwasser?

Denk eraan: je budgetplanning is nooit af. Volg je budgetgebruik doorheen het jaar goed op en dien regelmatig (om de 2 à 3 maanden) kosten in. In september/oktober maak je een stand van zaken op en stuur je bij indien nodig.

Hulp nodig?

Een budgetplanning is niet gemakkelijk. Daarom helpen onze coaches je met plezier verder. Zo haal je nóg meer uit je budget. Iets voor jou? Laat je gegevens achter en we brengen je zo snel mogelijk in contact met een coach.

Ja, ik wil coaching

Vragen?

Bel de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of mail naar advies@onafhankelijkleven.be. Je kan ons elke werkdag bellen tussen 9u en 12u en tussen 14u en 16u30. Op woensdagnamiddag is de advieslijn langer open. Je kan ons dan bellen tussen 14u en 19u.

Of stel je vraag tijdens Inspiraza, onze gratis inspiratiedag boordevol tips & tricks uit de praktijk. Advieslijn, coaches en ambassadeurs van Onafhankelijk Leven beantwoorden graag al je vragen. Nieuwsgierig? Bekijk het programma en schrijf je in. Tot dan!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord