Advieslijn 03 808 22 99

Webinar: Hoe sluit je een PAB of PVB af?

Geschreven op ma 27 juni, 2022 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Webinar: Hoe sluit je een PAB of PVB af?

Hoe sluit je een PAB of PVB af? Coaches Jeroen en Jana boden een antwoord op deze vraag in ons webinar ‘Eerste hulp bij het afsluiten van een PAB of PVB’. Kon je er niet bij zijn? We geven de belangrijkste info nog eens mee.

Wanneer stopt het budget?

Het budget stopt alleen als:

 • De persoon met de handicap overlijdt.
 • Je het budget vrijwillig stopzet.
 • Het VAPH je budget stopzet.

De meeste stopzettingen gebeuren na een overlijden. De verplichte stopzetting gebeurt alleen als het VAPH ernstig misbruik van het budget vaststelt.

Wie breng ik op de hoogte als het budget stopt?

Je brengt in de eerste plaats alle zorgaanbieders met wie er een overeenkomst loopt op de hoogte.

 • Is er een overeenkomst met een interimkantoor of sociaal secretariaat? Contacteer dan ook de dossierbeheerder. Die brengt de andere diensten, zoals Sodexo of de arbeidsongevallenverzekering, op de hoogte.
 • Is er een overeenkomst met een dienstenchequebedrijf? Vraag een terugbetaling aan voor de dienstencheques die nog niet zijn gebruikt.
 • Is er een overeenkomst met een vrijwilligersorganisatie of een deeleconomieplatform? Breng dan ook die assistenten op de hoogte en vraag hun om zo snel mogelijk hun prestaties door te geven.

Gaat het om een overlijden? Dan breng je ook de bank en de notaris op de hoogte. Geef aan dat het PAB of PVB niet tot het nalatenschap behoort en vraag om de rekening te deblokkeren. Is dat bij jouw bank niet mogelijk? Bezorg de bank dan je facturen. De bank betaalt die facturen dan voor jou vanuit de budgetrekening.

Hoe sluit ik het budget correct af?

Wacht eerst op je alle facturen. Alles ontvangen? Geef de facturen in op MijnVAPH. Het VAPH maakt daarna de eindafrekening. Het VAPH vergelijkt het bedrag van de kosten die je indiende met het terugvorderbaar voorschot:

 • Is het bedrag van de ingediende kosten kleiner dan het bedrag van het terugvorderbaar voorschot? Dan betaalt het VAPH de kosten niet uit. Je ontvangt een brief waarin staat hoeveel van het terugvorderbaar voorschot je moet terugbetalen aan het VAPH.
 • Is het bedrag van de ingediende kosten hoger dan het bedrag van het terugvorderbaar voorschot? Dan betaalt het VAPH het verschil uit. Je moet zelf niks meer terugbetalen aan het VAPH.

Het VAPH kan geen eindafrekening maken als er nog facturen komen. Het is heel belangrijk dat je op alle facturen wacht.

Wat als er facturen komen na de eindafrekening? Die kosten moet je betalen met eigen middelen. Uitzonderlijk staat het VAPH toe om die toch met het budget te betalen, maar dat is helaas niet iets wat vaak gebeurt.

Hoeveel tijd krijg ik om het budget af te sluiten?

Je krijgt van het VAPH één maand tijd om alle facturen in te dienen. Dat is meestal niet haalbaar. Vraag daarom bij het VAPH om uitstel.

Vragen?

Hulp nodig bij de eindafrekening? Doe beroep op een coach van Onafhankelijk Leven. Een coach ondersteunt je bij de administratie en volgt alles mee voor je op.

Vragen over het afsluiten van het budget? Bel of mail naar de advieslijn.

Herbekijk het webinar

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn
 • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord