Advieslijn 03 808 22 99

Webinar: Hoe bereken ik mijn budget?

Geschreven op ma 3 oktober, 2022 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Webinar: Hoe bereken ik mijn budget?

Je kent je budgethoogte, maar het begint je te duizelen als het over VIA-middelen, zorggebonden punten en beheerskosten gaat? Je bent niet alleen. Daarom gaven coach Saartje en coördinator Lien op 22 september een webinar over hoe je je budget berekent. Zelf aan de slag met de tips uit het webinar? We vatten de belangrijkste info voor je samen.

De volledige uitleg horen mét tal van voorbeelden en extra tips? De opname van het webinar is gratis beschikbaar:

Herbekijk het webinar

Meer weten over hoe je je budget zo goed mogelijk plant en beheert? Schrijf je snel in voor het volgende webinar op 18 oktober: ‘Hoe maak ik een slimme budgetplanning?’.

Ik schrijf me in

Wat is mijn basisbudget?

Niet iedereen krijgt hetzelfde budget toegewezen. Op basis van je aanvraag wijst het VAPH je een budgetcategorie toe. Dat is je basisbudget.

Heb je een PAB? Dan heb je een budget uit één van de vijf budgetcategorieën. De hoogte van je budget wordt uitgedrukt in euro’s en de bedragen worden in het begin van elk jaar geïndexeerd. Een deel van je PAB kan je vrij besteden. Dat vrij besteedbaar deel bedraagt maximum 5% van je PAB.

Heb je een PVB? Dan heb je ofwel een budget uit één van de ‘oude’ 12 budgetcategorieën, ofwel uit één van de ‘nieuwe’ 24 budgetcategorieën. De hoogte van je budget wordt uitgedrukt in zorggebonden punten of euro’s. Eén zorggebonden punt komt in 2022 overeen met 899,68 euro. Dat bedrag wordt elk jaar geïndexeerd. Ook bij het PVB kan je een deel van je budget vrij besteden. Dat vrij besteedbaar deel bedraagt, afhankelijk van je budgethoogte, maximum 1.800 euro of 3.600 euro.

Ken je je budgethoogte niet? Je vindt die terug op het e-loket MijnVAPH. Surf naar https://mijnvaph.be en ga naar ‘Persoonlijk budget’ > ‘Terbeschikkingstellingen’.

Wanneer heb ik meer dan mijn basisbudget?

Heb je een PAB en heb je een assistent in dienst met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat?

Dan heb je recht op VIA-middelen. Dat zijn extra middelen die je krijgt als je bepaalde kosten indient op de arbeidsovereenkomst met je assistent. Er zijn drie soorten VIA-middelen:

  • VIA 4-middelen = 7% extra op loonfiches, facturen sociaal secretariaat, maaltijdcheques, vakantiegeld en opzegkosten.
  • VIA 5-middelen = compensatie voor de verplichte eindejaarspremie.
  • VIA 6-middelen = 8,75% extra op loonfiches, facturen sociaal secretariaat, maaltijdcheques, vakantiegeld en opzegkosten.

Lees meer over de VIA-middelen.

Heb je een PVB en heb je een assistent in dienst met een arbeidsovereenkomst via een sociaal secretariaat?

Ook jij hebt recht op VIA-middelen. Let op, bij het PVB krijg je alleen VIA 5- en VIA 6-middelen, geen VIA 4-middelen.

Lees meer over de VIA-middelen.

Heb je een PVB en besteed je je budget volledig of gedeeltelijk bij niet-vergunde zorgaanbieders?

Dan heb je recht op 10,35% beheerkosten. Vergis je niet, beheerskósten zijn wel degelijk extra middelen die je boven op je budget krijgt.

  • Besteed je je budget volledig bij niet-vergunde zorgaanbieders (bijvoorbeeld bij een vrijwilligersorganisatie, dienstenchequebedrijf of interimkantoor)? Dan krijg je boven op je volledige PVB 10,35% extra.
  • Besteed je je budget voor een deel bij niet-vergunde en voor een deel bij vergunde zorgaanbieders (‘voorzieningen’)? Dan krijg je alleen 10,35% beheerskosten op het deel dat je bij niet-vergunde zorgaanbieders besteedt.

Wil je weten hoeveel je budget bedraagt mét beheerskosten? Pas de weergave van je budgetlijn aan naar ‘inclusief beheerskosten’. Er worden dan meteen 10,35% beheerskosten bijgerekend bij je basisbudget. Let op, gebruik deze weergave alleen als je je volledige budget inzet bij niet-vergunde zorgaanbieders.

Wanneer heb ik minder dan mijn basisbudget?

Heb je een PAB en combineer je dat met dagopvang in een multifunctioneel centrum (MFC)?

Dan vermindert je PAB volgens het aantal dagdelen dat je beroep doet op het MFC. Een deel van je PAB gaan dus rechtstreeks naar het MFC.

Met welk bedrag je PAB is verminderd, vind je terug op je budgetlijn op MijnVAPH. Of neem contact op met de advieslijn. Aan de hand van een combinatietabel kijken we graag voor je na welk bedrag je overhoudt van je PAB.

Wat als mijn besteding verandert?

Of je meer of minder hebt dan je basisbudget is afhankelijk van hoe je je budget besteedt. Maar wat als je besteding verandert? Je beëindigt bijvoorbeeld de arbeidsovereenkomst met je assistent. Of je gaat meer of minder van je PVB besteden bij niet-vergunde zorgaanbieders. Of je verandert de combinatie van je PAB en het MFC.

Als je je besteding verandert, dan verandert ook het budget dat je in totaal te besteden hebt. Je zal je budget dus opnieuw moeten berekenen volgens je nieuwe besteding. Dien je regelmatig je kosten in bij het VAPH? Dan kan je je resterende budget controleren via de budgetlijn op MijnVAPH: daar zie je in één oogopslag hoeveel je al hebt besteed en hoeveel je nog te besteden hebt.

Hulp nodig?

De coaches van Onafhankelijk Leven helpen je met plezier verder. Een coach helpt niet alleen om je budget te berekenen, maar kijkt ook samen met jou hoe je je budget zo optimaal mogelijk kan inzetten. Iets voor jou? Laat je gegevens achter en we brengen je zo snel mogelijk in contact met een coach.

Ja, ik wil coaching

Vragen?

Een algemene vraag over je budget? Neem contact op met de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of via advies@onafhankelijkleven.be.

Sinds kort zijn onze telefonische openingsuren uitgebreid. Vanaf nu kan je elke werkdag bellen tussen 9u en 12u en tussen 14u en 16u30. En op woensdag zijn we zelfs bereikbaar tot 19u.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord