Advieslijn 03 808 22 99

Webinar: Hoe beheren experts het budget?

Geschreven op ma 23 januari, 2023 door Megan van Bommel in de categorie Assistentie

Webinar: Hoe beheren experts het budget?

Benieuwd naar de tips van budgethouders Luc en Lizy over hoe zij hun budget beheren? En wil je weten welke methode onze coaches Jeroen en Isabelle je aanraden? We zetten onze beste tips voor jou op een rijtje.

Herbekijk het webinar

Tip 1: Ken je budget

Als budgethouder heb je verantwoordelijkheden en die moet je ook zo goed mogelijk nakomen. Daarbij is het belangrijk om exact te weten hoeveel budget je jaarlijks kan besteden. 

  • Met welk bedrag is je budget geïndexeerd?
  • Hoeveel beheerskosten betaal je? 
  • Heb je recht op VIA-middelen? 
  • Hoeveel vrij besteedbaar budget kan je opvragen? 

Luc en Lizy berekenen in het begin van het jaar hoeveel budget ze kunnen spenderen. Luc deelt zijn totaalbudget vervolgens door 53 weken. Zo weet hij hoeveel hij wekelijks kan spenderen én houdt hij iets over voor onvoorziene kosten. Lizy deelt haar budget door 6 en berekent haar kosten per 2 maanden. 

Wil jij ook weten hoeveel je budget exact bedraagt? Herbekijk het webinar ‘Hoe bereken ik mijn budget?’.

Tip 2: Volg je budget goed op

Neem de tijd om je budget te beheren en op te volgen. Luc registreert elke factuur onmiddellijk op MijnVAPH. Zo ziet hij nooit een kost over het hoofd en weet hij op elk moment hoeveel budget hij nog kan spenderen. Lizy plant wekelijks een moment in om de prestaties van haar assistenten door te geven en haar kosten te registreren. 

Meer tips over hoe je je budget plant en opvolgt? Herbekijk het webinar ‘Hoe maak ik een slimme budgetplanning?’.

Tip 3: Vind een methode die voor jou werkt

Luc volgt zijn budget op in een boekhoudsysteem dat hij zelf programmeerde. Lizy maakte een Excel-schema waarin ze haar inkomsten en uitgaven nauwgezet bijhoudt. Maar welke methode je ook gebruikt, zorg ervoor dat je een manier vindt die voor jou fijn werkt en waarmee je gemakkelijk het overzicht behoudt.

Tip 4: Hou je documenten goed bij

Krijg je controle van het VAPH of van de Zorginspectie? Dan moet je alle overeenkomsten en facturen van een bepaalde periode kunnen voorleggen. Luc werkt vooral digitaal: hij scant alle documenten meteen in en voorziet elk document van een nummer. Lizy verkiest om alle papieren documenten bij te houden in mappen.

Meer tips over hoe je je budgetadministratie op orde houdt? Herbekijk het webinar ‘Hoe bereid ik me voor op controles van het VAPH?’.

Tip 5: Zoek op tijd hulp als je vragen of twijfels hebt

Luc en Lizy beheren hun budget graag zelf. Zo behouden ze de controle. Toch is het niet gemakkelijk om alles zelf te doen. Luc liet zich al een aantal keer bijstaan door een coach van Onafhankelijk Leven. En Lizy belt en mailt regelmatig met de advieslijn. Kortom: trek op tijd aan de alarmbel als je een vraag hebt of wat hulp kan gebruiken. 

Hulp nodig? Wij zijn er voor jou. 

Graag hulp bij het beheren van je budget? Bel de advieslijn of vraag hulp aan je coach. Wij werken met verschillende formules voor ondersteuning. 

Ik wil coaching

 

Webinar: Starten als budgethouder

Ben je net gestart met je budget? Schrijf in voor het webinar ‘Tips en tricks in je eerste jaar als budgethouder’ op 9 februari om 20 uur. 

In dit webinar overlopen we samen met jou de belangrijkste momenten in je eerste jaar als budgethouder. Waar moet je op letten? Wat zijn de valkuilen? En wat kan Onafhankelijk Leven voor jou betekenen? ​​​​​​​Schrijf je in en krijg heel wat praktische tips en tricks om van je eerste jaar als budgethouder een succes te maken.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord