Advieslijn 03 808 22 99

Webinar: Hoe plan ik assistentie op reis?

Geschreven op wo 12 april, 2023 door Megan van Bommel in de categorie Assistentie

Webinar: Hoe plan ik assistentie op reis?

Hoe plan ik assistentie op reis? Coaches Isabelle en Shirley en ambassadeur Fien gaven een antwoord op deze vraag tijdens ons webinar van 30 maart. Kon je er niet bij zijn? We geven de belangrijkste info nog eens mee.

Bekijk het webinar: "Hoe plan ik assistentie op reis?" 

Welke vervoerkosten mag ik betalen met het budget?

Vervoer van en naar je reisbestemming mag je nooit met je PAB of PVB betalen. Vervoer op de bestemming zelf mag je wél betalen met je budget. Je sluit daarvoor een overeenkomst af met een vervoersmaatschappij ter plaatse. 

Heb je een PVB? En heeft je assistent een eigen auto waarmee jullie rijden op de bestemming zelf? Dan mag je dat met je PVB betalen.

Tip van ambassadeur Fien: “Ga je met een assistent die een eigen auto heeft op vakantie? Betaal dan de kilometers die jullie op de reisbestemming zelf maken rechtstreeks met het PVB. Wil je eens met het vliegtuig op vakantie? Gebruik dan je vrij besteedbaar budget voor de vliegtickets.”

Hoe neem ik een assistent mee op reis?

Wil je je eigen assistent meenemen op reis? Breng je sociaal secretariaat, interimkantoor of vrijwilligersorganisatie tijdig op de hoogte. Zij maken dan de nodige documenten voor je in orde zodat je met een gerust hart op vakantie kan gaan. Werkt je assistent via deeleconomie? Deeleconomie mag enkel in België. Je mag die assistent dus niet meenemen naar het buitenland.

Check ook je verzekering. Heb je al een verzekering? Informeer bij je organisatie of verzekeraar of die ook in het buitenland geldt. Nog geen verzekering? Sluit dan een bijkomende verzekering af. Je mag die verzekering met je budget betalen.

Ambassadeur Fien: "Ik heb drie vaste assistenten in dienst via een sociaal secretariaat. Met twee assistenten ga ik wel eens op vakantie. Ik maak op voorhand goede afspraken over de ondersteuning op reis.”

Mag ik een buitenlandse voorziening betalen met het budget?

Woon- of dagondersteuning in een buitenlandse voorziening mag je met een PVB betalen. Je moet wel aan deze voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een PVB. Als je een PAB hebt, mag je op dit moment nog géén overeenkomst met een buitenlandse voorziening sluiten. Dat gaat wel veranderen. Binnenkort kan je met een PAB een overeenkomst afsluiten met een buitenlandse voorziening voor 155 dagen of nachten. Meer informatie hierover volgt.
  • Je bent gedomicilieerd in Vlaanderen of Brussel. Verhuis je naar het buitenland? Dan heb je geen recht meer op steun van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Voldoe je aan de voorwaarden?
Dan moet je ook een aantal dingen in orde brengen:

  • Sluit een overeenkomst met een voorziening en registreer de overeenkomst bij het VAPH.
  • Bezorg het VAPH een attest waarin staat dat de voorziening in dat land een erkenning, vergunning of machtiging heeft om mensen met een handicap te ondersteunen. Stuur dat attest mee met het registratieformulier van de overeenkomst of laad het op via het e-loket van het VAPH.
  • Het VAPH beoordeelt de overeenkomst. Keuren ze je overeenkomst goed? Dan kan je je factuur betalen met je PVB. 

Kan ik ook andere kosten op reis betalen met mijn budget?

Hotelkosten, restaurantkosten, inkomtickets en de reiskosten (bus, trein, boot, vliegtuig) van jezelf en je assistent mag je niet inbrengen in je budget. Je kan dit wel betalen met je vrij besteedbaar deel

Hulp nodig?

Wil je weten waar je een assistent kan vinden of welke reisorganisaties er zijn? Bel de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of vraag hulp aan je coach.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord