Advieslijn 03 808 22 99

Wat na BuSO of MFC?

Geschreven op vr 18 augustus, 2017 door Chris Van Acker in de categorie Assistentie

Wat na BuSO of MFC?

Gaat je zoon of dochter niet langer naar het Buitengewoon Secundair Onderwijs (BuSo)? Of maakt hij of zij niet langer gebruik van een MultiFunctioneel Centrum (MFC)? Hier lees je enkele van onze tips rond vrije tijd, werken, studeren, wonen.

Nieuwsgierig naar meer?

Hier alvast enkele tips:

  • Gun jezelf ruimte om ideeën te vormen en erop terug te komen, als ouder en als jongere. Spreek erover! in je gezin, het MFC, je buurt, met vrienden, … Het lijkt vanzelfsprekend maar dat is het niet. Anderen laten meedenken, meevoelen kan deugd doen, nieuwe perspectieven brengen. Deze periode biedt unieke kansen om eens echt te horen wat er leeft bij wie van tel is voor jou – over nu, en ook over later.
  • Vraag gerust hulp. Er komen grote veranderingen en allerlei vragen op je af, als ouder én als jongere.
  • Er zijn organisaties die jou kunnen ondersteunen bij het verzamelen van informatie en het maken van keuzes, zoals bijvoorbeeld Lus en Dienst Ondersteuningsplan (DOP). Zij helpen je om meer vat te krijgen op je eigen leven, zodat je het meer de richting kan geven die jij wenst. Samen met de mensen die voor jou belangrijk zijn. In stappen en niet alles tegelijk. Het is zinvol om hun hulp te vragen al ruim voordat je weggaat bij het MFC. Maar het kan op elk moment en is kosteloos.


Onderneem je zelf stappen rond specifieke wensen? Prima. Er zijn heel wat mensen die jou graag ondersteunen bij het organiseren en bieden van praktische hulp. Dat kunnen ze het beste als ze jouw vraag te horen krijgen. Je kunt je daarbij laten ondersteunen door een bekende, een vrijwilliger, een assistent, een coach, zie o.a. zorgenassistentie.

Ook organisaties kunnen daarbij helpen. Het MFC bijvoorbeeld kent jou als leerling, als jongere in de leefgroep. Het is zinvol om hen te vragen naar hun visie, hun tips voor jou, hun expertise over mogelijkheden in de buurt. En welke wensen heb jij zelf nog voor het MFC?

Wil je graag meer met je vrije tijd? Goed om hiermee aan de slag te gaan. Je kan je ook laten helpen, zie o.a. organisaties-voor-vrijetijdszorg

Wil je meer van de wereld proeven buiten het MFC?

Organisaties die ondersteuning bieden aan meerderjarigen staan vaak ook open om je nu al te laten kennismaken met hun aanbod. Bijvoorbeeld een periode meemaken in een dagcentrum, een maatwerkbedrijf. Of in de vakantie met hulp van een jobcoach of assistent het werkveld ingaan, zoals in een winkel, bij de brandweer, een manège, …

Zie o.a. :  vergunde-zorgaanbieders, groenezorginitiatieven, maatwerkbedrijven, ondersteuning-op-maat/rth .

Beschik je al over een zorg(gebonden)budget, dan kun je ook assistentie betalen om samen met jou nieuwe horizonten te verkennen.

Twijfel je erover of later een betaalde job haalbaar is of niet?

Het kan zinvol zijn om Gespecialiseerde dienst voor Trajectbepaling en -Begeleiding (GTB) nu al te contacteren. Zij maken tijd om samen met jou, in je eigen tempo, verder uit te zoeken of betaald werk je ligt, welk werk jou passioneert, hoe je verder kunt groeien. Ze zetten samen met jou de concrete stap naar een werkgever. Zij betrekken ook mensen die van tel zijn voor jou.
Misschien past een opleiding van Let’s Co wel bij jou: een opleiding om later te werken als vrijwillig co-assistent in een woonzorgcentrum, een kleuterklas, een bedrijf, … Je kan de opleiding combineren met het MFC, maar je kan ze ook nadien volgen. Zie konekt

Wil je graag nog bijleren?

Het loont de moeite om te kijken naar het aanbod, zoals bijvoorbeeld bij JAC, KVG, VFG, Konekt, het deeltijds kunstonderwijs, centra voor volwassenenonderwijs, Syntra, het voortgezet onderwijs, initiatieven in jouw gemeente, …

Vragen rond wonen?

Het VAPH biedt ook woonondersteuning aan voor meerderjarigen. Hiervoor heb je een Persoonsvolgend Budget (PVB) nodig.
Wie (nog) geen PVB heeft kan beroep doen op reguliere diensten als familiehulp, CAW, of van rechtstreeks toegankelijke hulp.
Denk je erover om een eigen initiatief op te richten, kun je terecht bij Gipso.
Er zijn regelmatig infomomenten georganiseerd door scholen en MFC’s, KVG, VFG, Magenta - zie magentaproject , ouderinitiatieven - zie o.a. deouders, oudersvoorinclusie, lotgenotenorganisaties – zie o.a. www.autismecentraal, plaatselijke initiatieven.

Misschien kreeg jij begin juli ook de brief over de (tijdelijke) terbeschikkingstelling van een persoonsvolgend budget meerderjarigen, in het kader van de zorgcontinuïteit voor jongvolwassenen? Dan is dit artikel ook iets voor jou.

Je kunt met je vragen ook altijd terecht bij de advieslijn: 09 395 55 10.

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord