Advieslijn 03 808 22 99

Wat met mijn PVB wanneer ik 65 word?

Geschreven op ma 2 mei, 2022 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Wat met mijn PVB wanneer ik 65 word?

Heb je een persoonsvolgend budget en word je binnenkort 65? Dan vraag je je misschien af of er iets verandert aan je PVB. Wees gerust: je budget verandert niet.

Wat als ik, als persoon met een handicap, 65 word? 

Je persoonsvolgend budget krijg je levenslang. Je budget daalt of stijgt ook niet als je 65 jaar wordt. Je budgethoogte wijzigt alleen door de jaarlijkse indexering.

Krijg je naast je PVB ook een inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming? Volgens de huidige wetgeving blijf je je tegemoetkoming ontvangen na 65 jaar. Vanaf 65 jaar kan je de inkomensvervangende tegemoetkoming of een integratietegemoetkoming wel niet meer aanvragen. Vraag dan een zorgbudget voor ouderen met een zorgnood aan.

Wat als mijn assistent 65 wordt?

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat of via interim? En wil die voor jou blijven werken na 65 jaar? Dan contacteert je assistent best de Federale Pensioendienst als ze de pensioenleeftijd naderen. Dat kan via het telefoonnummer 1765 of via dit contactformulier. Een loon en een pensioen combineren kan namelijk invloed hebben op de belastingen van je assistent.

Gelukkig zijn er andere mogelijkheden. Een pensioen kan je perfect combineren met vrijwilligerswerk via een vrijwilligersorganisatie, zoals Focus op Emancipatie, of bijklussen via deeleconomie. Als je assistent onder het maximumbedrag blijft van wat die mag verdienen, is er geen invloed op de belastingen.

Vragen?

Bel of mail naar de advieslijn. We helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord