Advieslijn 03 808 22 99

Wat is nieuw in 2023?

Geschreven op ma 23 januari, 2023 door Lien Mentens in de categorie Assistentie

Wat is nieuw in 2023?

Benieuwd wat het nieuwe jaar in petto heeft voor jou als budgethouder? We zetten een aantal belangrijke nieuwtjes op een rij.

Jobstudenten mogen meer uren werken 

Goed nieuws voor wie regelmatig een beroep doet op jobstudenten. Vanaf 1 januari 2023 mag een student tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen in plaats van 475 uur. 

Meer weten? Neem een kijkje op de website Student@Work of contacteer je sociaal secretariaat of interimkantoor.

Prijs Brusselse dienstencheques stijgt

Vanaf 1 januari 2023 betaal je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest 10 euro per dienstencheque in plaats van 9 euro. Mensen met een handicap kunnen jaarlijks tot 1000 dienstencheques aankopen. Heb je nog dienstencheques van vorig jaar? Die blijven bruikbaar. 

In Vlaanderen verandert er niks. Ook dit jaar kan je tot 2000 dienstencheques aankopen aan 9 euro per cheque.

RSZ-vermindering van 7,07% in eerste en tweede kwartaal

Heb je een assistent in dienst via een sociaal secretariaat? Dan krijg je in het eerste en tweede kwartaal van 2023 een vermindering van 7,07% op je netto-werkgeversbijdragen. Je hoeft daar zelf niks voor te doen. Je sociaal secretariaat berekent de vermindering automatisch. Bij vragen kan je terecht bij je dossierbeheerder.

Geen vrijwillige overstap meer van PVB naar basisondersteuningsbudget (BOB)

Tot en met 31 december 2022 kon je vrijwillig overstappen van een PVB naar een BOB van 300 euro per maand. Die mogelijkheid bestaat sinds dit jaar niet meer

Nieuwe MFC-bijdrageregeling

Doe je een beroep op een multifunctioneel centrum (MFC)? Je combineert bijvoorbeeld je PAB met dagopvang in een MFC? Dan betaal je maandelijks met eigen middelen een persoonlijke bijdrage aan het MFC. Vanaf 1 februari 2023 wordt de persoonlijke bijdrage berekend op basis van het Groeipakket, de inkomensvervangende tegemoetkoming (IVT) en integratietegemoetkoming (IT)

Hoger vrij besteedbaar deel voor wie PAB combineert met MFC

Combineer je het PAB met dagopvang in een MFC? Dan vermindert je PAB volgens het aantal dagdelen in het MFC. Tot vorig jaar daalde ook je vrij besteedbaar deel door die combinatie. Maar daar komt nu verandering in: het VAPH berekent voortaan je vrij besteedbaar deel op je totale PAB

Nieuw op MijnVAPH: voucherovereenkomsten van onbepaalde duur

Vergunde zorgaanbieders kunnen sinds dit jaar voucherovereenkomsten van onbepaalde duur registreren op MijnVAPH. Het VAPH verlengde sommige lopende voucherovereenkomsten automatisch. Had jij in 2022 een voucherovereenkomst die verder loopt in 2023? Controleer dan op MijnVAPH of de einddatum nog klopt.

Vragen?

Bel of mail de advieslijn. We helpen je graag verder.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord