Advieslijn 03 808 22 99

Wat is het verschil tussen PAB en PVB?

Geschreven op ma 20 februari, 2023 door Megan van Bommel in de categorie Assistentie

Wat is het verschil tussen PAB en PVB?

PAB, PVB of PVF zijn allemaal afkortingen over ‘het budget’. Maar wat betekent persoonsvolgende financiering (PVF)? Wat is het verschil tussen een persoonlijke-assistentiebudget (PAB) en een persoonsvolgend budget (PVB)? En hoe vraag je een budget aan?

PVF of persoonsvolgende financiering

Mensen met een handicap hebben soms extra ondersteuning nodig. De prijs voor die ondersteuning kan hoog zijn. De Vlaamse overheid wil dat iedereen met een erkende handicap én een vastgestelde ondersteuningsnood daarvoor de juiste middelen krijgt, de zogenaamde Persoonsvolgende Financiering (PVF).

Voor meerderjarigen is er een volwaardig persoonsvolgend systeem. Dat bestaat uit twee trappen. De eerste trap is het Basisondersteuningsbudget (BOB). Je kan ook beroep doen op Rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH). Als RTH en BOB niet voldoende zijn en je meer ondersteuning nodig hebt, kan je een persoonsvolgend budget aanvragen voor intensievere ondersteuning. Het PVB is dus de tweede trap. Als je een PVB krijgt, heb je geen recht meer op een BOB of RTH.

Minderjarigen krijgen eerst de ondersteuningstoeslag. Als dat onvoldoende is, kan je beroep doen op een Multifunctioneel centrum (MFC) en/of het Persoonlijke-assistentiebudget (PAB). Als je kind een beroep doet op een MFC en/of een PAB krijgt, heeft die geen recht meer op de ondersteuningstoeslag.

Het PAB is helaas nog géén volwaardig persoonsvolgend systeem. Bij een PAB zijn er nog altijd beperkte combinatiemogelijkheden en minder bestedingsmogelijkheden. Onafhankelijk Leven blijft druk uitoefenen op de beleidsmakers om daar snel werk van te maken.

PAB of persoonlijke-assistentiebudget

Het persoonlijke-assistentiebudget (PAB) is een som geld voor een minderjarige met een handicap. Het is geen inkomen, maar een budget dat je van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) krijgt om persoonlijke assistentie te betalen.

Met een PAB kan je kind bijvoorbeeld een beroep doen op mensen uit het eigen netwerk, individuele begeleiders, professionele zorgverleners, vergunde zorgaanbieders of vrijwilligers. Kom hier te weten wat je met een PAB kan betalen.

Er zijn 5 budgetcategorieën bij een PAB. Binnen iedere categorie is er een minimum- en maximumbedrag. Hoeveel geld je precies krijgt, hangt af van de ondersteuningsnood van je kind.

Alle info over PAB voor minderjarigen

PVB of persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget (PVB) is er voor een meerderjarige met een handicap. Het is geen inkomen, maar een budget dat je van het Vlaams Agentschap voor Personen met een handicap (VAPH) krijgt om ondersteuning te betalen.

Vroeger gingen alle subsidies rechtstreeks naar voorzieningen. Vandaag krijgen mensen met een handicap ook zelf een budget in handen waarmee ze assistentie en ondersteuning kunnen betalen. Zo kan je een vaste assistent aannemen, een vrijwilliger, een taxi-dienst. Er zijn veel mogelijkheden. Kom hier te weten wat je met een PVB kan betalen.

Bij een PVB zijn er 24 budgetcategorieën. Binnen iedere categorie vind je een puntenaantal en de waarde van dat puntenaantal. Hoe hoog je budget is, hangt af van je nood aan ondersteuning. Dat wordt bepaald bij de aanvraag. 

Alle info over PVB voor meerderjarigen

Een PAB of PVB aanvragen?

Daarvoor doorloop je een aanvraagprocedure. De procedure verschilt voor minderjarigen (PAB) en meerderjarigen (PVB).

Vraag een PAB voor minderjarigen aan
Vraag een PVB voor meerderjarigen aan

Weg met de wachtlijsten

De Vlaamse overheid wil dat iedereen met een erkende handicap én een vastgestelde ondersteuningsnood de juiste middelen krijgt, maar toch zijn er wachtlijsten.

De PAB-wachtlijst bestaat uit een prior en niet-prior wachtlijst. De wachtenden op de prior-wachtlijst hebben voorrang.

De PVB-wachtlijst bestaat uit prioriteitengroep 1, 2 en 3. De vragen uit prioriteitengroep 1 zijn het dringendst en worden het eerst behandeld. Daarna komt prioriteitengroep 2 en als laatste prioriteitengroep 3.

Onafhankelijk Leven roept de overheid op om voldoende middelen vrij te maken voor persoonsvolgende financiering en het wegwerken van de wachtlijsten. Dankzij PVF kunnen mensen met een handicap zelf de noodzakelijke zorg en ondersteuning organiseren zodat ze een onafhankelijk en kwaliteitsvol leven kunnen leiden. PVF is een hefboom voor zelfregie en autonomie.

Vragen?

Heb je vragen? Bel de advieslijn via 03 808 22 99 of mail naar advies@onafhankelijkleven.be.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord