Advieslijn 03 808 22 99

Wat is het verschil tussen PAB en PVB?

Geschreven op di 18 december, 2018 door Kim Vercruysse in de categorie Nieuws

Wat is het verschil tussen PAB en PVB?

PAB, PVB, PVF? Wat is dat nu eigenlijk? Wat is het verschil? En kan je zo'n budget aanvragen? Je leest er alles over in dit bericht.

PAB of persoonlijk assistentiebudget

Het persoonlijk assistentiebudget (PAB) is een som geld voor minderjarigen met een handicap. Met dit geld kan je enkel de ondersteuning van je kind betalen. Je kan bijvoorbeeld je eigen persoonlijke assistenten in dienst nemen. Het PAB is dus geen inkomen. Je krijgt minimum 9.972,15 euro en maximaal 46.536,68 euro per jaar (index 2018). Hoeveel je precies krijgt, hangt af van je nood aan assistentie.

Klik hier en ontdek alle info over PAB voor minderjarigen

PVB of persoonsvolgend budget

Het persoonsvolgend budget (PVB) is, net zoals het PAB, een som geld die je krijgt van de overheid voor je ondersteuning en assistentie. Het PVB is er voor volwassenen met een handicap. Ook meerderjarigen die gebruik maken van een voorziening, dagbesteding of dienst zelfstandig wonen hebben zo'n budget. Dat budget kan je vrij inzetten. Hoe hoog dat budget is, hangt af van je nood aan ondersteuning. PVF of persoonsvolgende financiëring is de naam voor dit systeem van financiëring. Een financiëring op maat van de mensen met een handicap.

Klik hier en ontdek alle info over PVB voor meerderjarigen.

Wachtlijst

Om een PAB of een PVB te krijgen, doorloop je een aanvraagprocedure. De procedure verschilt voor minderjarigen (PAB) en meerderjarigen (PVB).

Hoe vraag ik een PAB voor minderjarigen aan?

Hoe vraag ik een PVB voor meerderjarigen aan?

Als je een budget toegewezen krijgt, kom je eerst op een wachtlijst. Vandaag staan in Vlaanderen 20.000 kinderen en volwassenen op een wachtlijst. De meest dringende aanvragen krijgen eerst een budget.

Toch blijft het de moeite om een budget aan te vragen. Zo geef je mee het signaal dat de wachtlijsten een groot probleem zijn. Onafhankelijk Leven strijdt voor een afdwingbaar recht op assistentie. En voert actie en lobbywerk tegen de wachtlijsten. Sta jij op een wachtlijst. Meld je hier aan.

Wil je meer weten over PVB? Bestel dan de PVF gids 

Heb je nog vragen? Bel dan gratis naar de Advieslijn van Onafhankelijk Leven

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord