Advieslijn 03 808 22 99

Wat is het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een takenovereenkomst?

Geschreven op ma 3 april, 2023 door Stefanie Leekens in de categorie Assistentie

Wat is het verschil tussen een arbeidsovereenkomst en een takenovereenkomst?

Werkt je assistent via een sociaal secretariaat? Dan heeft die een arbeidsovereenkomst of een takenovereenkomst. Een arbeidsovereenkomst is de standaard overeenkomst. Als je assistent een familielid of een huisgenoot is, werkt die met een takenovereenkomst. Waarin deze overeenkomsten nog meer verschillen? Je komt het te weten in dit artikel.

Wat is een arbeidsovereenkomst?

Een arbeidsovereenkomst is een overeenkomst tussen een werknemer en een werkgever. Daarin staat dat iemand arbeid verricht voor een werkgever en in ruil daarvoor een loon krijgt. In een arbeidsovereenkomst staan ook alle afspraken tussen de werknemer en de werkgever over het loon, de arbeidsvoorwaarden en extralegale voordelen.

Wat is een takenovereenkomst?

Je assistent heeft een takenovereenkomst als die deel uitmaakt van het gezin of de familie van de budgethouder. Wie zijn dat? Iedereen die gedomicilieerd is op hetzelfde adres of die (schoon)familie is tot de 2e graad. Opgelet: je bekijkt de relatie tussen de assistent en de budgethouder, want de budgethouder is de officiële werkgever.

Waarom een takenovereenkomst?

De arbeidsovereenkomstenwet biedt een wettelijk kader voor alle arbeidsovereenkomsten. Volgens die arbeidsovereenkomstenwet is een arbeidsovereenkomst een overeenkomst waarin iemand arbeid levert onder ‘gezag’ en in ruil voor loon. Als een familie- of gezinslid voor je werkt, is het vooral het aspect ‘werken onder gezag’ een probleem. Want in welke mate kan je effectief 'gezag' uitoefenen in zo een dichte relatie?

De takenovereenkomst biedt de oplossing. Met een takenovereenkomst kunnen familieleden werken als assistent voor iemand met een handicap. Er is namelijk geen wettelijk kader voor takenovereenkomsten, dus er is ook geen probleem met het aspect ‘gezag’.

Verschillen

De meeste instanties maken geen onderscheid tussen een arbeids- of takenovereenkomst. De RSZ neemt hetzelfde bedrag in ontvangst en ook de fiscus maakt geen onderscheid. Daarnaast bouwt een assistent met beide overeenkomsten dezelfde pensioenrechten, vakantierechten en het recht op werkloosheidsuitkeringen op.

Waarin verschillen de overeenkomsten dan wel? Dat verschil is er bij het arbeidsrecht en de bestedingsregels van het VAPH. Het sociaal secretariaat Securex maakte deze tabel op:

Vragen?

De advieslijn staat voor je klaar op het nummer 03 808 22 99. Mailen kan ook naar advies@onafhankelijkleven.be. Heb je vragen over je dossier bij het sociaal secretariaat?  Neem rechtstreeks contact met je sociaal secretariaat op.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord