Advieslijn 03 808 22 99

'Wat ik het liefst wil? Mijn eigen leven leiden, alleen kunnen wonen en Genk dat nog eens kampioen speelt!'

Geschreven op wo 11 december, 2019 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

'Wat ik het liefst wil? Mijn eigen leven leiden, alleen kunnen wonen en Genk dat nog eens kampioen speelt!'

De warmste vrijwilligers vind je bij Onafhankelijk Leven. En we zetten ze graag in de kijker naar aanloop van De Warmste Week. Al jarenlang is Glenn een gemotiveerde vrijwilliger.

Glenn is ambassadeur van Onafhankelijk Leven en inspireert mensen met zijn verhaal. Acties, evenementen, vergaderingen, Glenn staat altijd klaar. Hij verrijkt ons ook met zijn kritische gedacht in onze politieke raad. En daarvoor komt hij steeds langs vanuit zijn thuisstad Genk. Een gedreven vrijwilliger dus. En daar zijn we héél dankbaar voor.

Het verhaal van onze vrijwilliger Glenn

Ik ben Glenn. Na mijn geboorte 29 jaar geleden werd al snel duidelijk dat ik er een handicap bij had. Hoogstwaarschijnlijk liep ik tijdens de zwangerschap zuurstoftekort op waardoor ik een hersenverlamming heb, ook bekend als CP (Cerebral Palsy).

Die handicap heeft mijn leven er niet makkelijker op gemaakt. Ik gebruik een elektrische rolstoel en mensen verstaan mij soms moeilijk. En ik geef net zo graag mijn gedacht! Die drang naar een onafhankelijk leven en een eigen gedacht zat er al van kleinsaf in.

‘Ik was gene gemakkelijke’

Ik heb school gelopen in het buitengewoon onderwijs voor mensen met een fysieke beperking. Mijn ouders hadden me graag naar het gewoon onderwijs zien gaan, maar omdat er toen nog geen persoonlijke assistentie was, ging dit niet. Zelf had ik ook graag de kans gekregen om gewoon onderwijs te volgen en verder te studeren. Ik geloof dat ik dan mijn talenten vroeger had kunnen ontwikkelen.

Op school hadden de leerkrachten en therapeuten het ook niet altijd makkelijk met mij. Ik kon mij niet verzoenen met de ingesteldheid van zo'n school. Zo wilde ik bijvoorbeeld zelf bepalen wie mij op het toilet zette, wat voor ergernis bij het personeel zorgde. Is het niet normaal dat je zoiets intiem niet met iedereen wil doen?

Pas op, ik heb er ook schatten van mensen leren kennen. Een aantal van hen zal ik voor altijd in mijn hart dragen omdat ze mij enorm hebben geholpen op mentaal vlak. Maar ik had het vooral moeilijk met de mentaliteit en het systeem. Veel eigen regie mocht je daar niet hebben. En sorry, daar word ik lastig van.

En wat na school?

Ik wist niet goed wat ik wou doen na school. Daar geloofde ze ook niet dat ik mij professioneel zou kunnen bezig houden, zelfs vrijwilligerswerk leek hun onhaalbaar in mijn situatie.

Maar zeker na school wilde ik me vrijvechten. En net toen leerde ik Onafhankelijk Leven kennen op de REVA-beurs. Ik raakte in gesprek met Peter Lambreghts die toen woordvoerder was van Onafhankelijk Leven. Peter was een inspirerend man. Ook geboren met een handicap maar hij leidde zijn eigen leven. Dat wou ik ook.

Peter zag onmiddellijk mijn sterke wil om iets te veranderen aan de situatie van personen met een beperking en bood mij een vrijwilligerscontract aan. Ik sloot ook aan bij de ambassadeurs van Onafhankelijk Leven en begon mee het verhaal te verspreiden en actie te voeren. Geweldig!

Spijtig genoeg is Peter 3 jaar geleden overleden. Ik heb veel geleerd van hem en ik zet nog steeds onze strijd verder. Alle mensen met een beperking zouden de kans moeten krijgen om hun leven in eigen handen te nemen.

Onafhankelijk leven en Genk kampioen

Activisme is belangrijk voor mij. Maar supporteren voor mijn favoriete club is dat ook! Elke week ga ik naar de matchen van Racing Genk gaan kijken en ik zeg het, ik ben één van de hevigste supporters. Ik zweet evenveel als die mannen op het veld!

Sinds een jaar of 6 woon ik alleen in mijn appartement in Genk, dat ik volledig liet aanpassen. Dat ik alleen kan wonen, is mogelijk omdat ik een persoonlijk assistentiebudget (PAB) kreeg. Daarmee zorg ik ervoor dat er genoeg assistentie is wanneer nodig. Met mijn vaste assistent Kenny werk ik al jaren en klikt het supergoed.

Wat ik het liefst wil? De gewone dingen. Mijn eigen leven leiden, alleen kunnen wonen. En Genk mag misschien nog eens kampioen spelen!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord