Advieslijn 03 808 22 99

Wat betekent de beslissing van het Arbeidshof voor mij als ik ook getroffen ben door correctiefase 2?

Geschreven op ma 2 mei, 2022 door Karen De Wilde in de categorie Assistentie

Wat betekent de beslissing van het Arbeidshof voor mij als ik ook getroffen ben door correctiefase 2?

Het arbeidshof van Gent besliste om aan een 70-tal budgethouders het persoonsvolgend budget terug te geven dat ze kregen bij de start van het PVB in 2017. De dalingen die voorzien waren door correctiefase 2 gaan niet door. Goed nieuws voor de bewoners van de vergunde zorgaanbieder De Vleugels. Maar wat betekent dit nu voor andere budgethouders?

We geven een antwoord op de meest gestelde vragen die budgethouders hierover hebben.

1. Mijn budget daalt ook door correctiefase 2 (CF 2). Krijg ik ook opnieuw mijn oorspronkelijke PVB? 

Nee. Deze beslissing van het arbeidshof heeft enkel invloed op de PVB’s van de 70tal budgethouders uit deze rechtszaak tegen het VAPH. 
Is jouw PVB verminderd door CF 2 en ben je niet in beroep gegaan tegen deze daling? Dan blijft je PVB op dezelfde manier dalen zoals je kon lezen in de brief van het VAPH in juni 2021. Meer informatie over deze brief lees je hier.

Is jouw PVB verminderd door CF2 en ben je in beroep gegaan tegen deze daling? 

Dan hangt het af van de beslissing van de arbeidsrechtbank of arbeidshof wat dit voor jouw PVB betekent. Wil je weten hoe het staat met jouw beroepsprocedure? Neem dan contact op met je advocaat of de griffier van de rechtbank die hiermee bezig is.

2. Kan ik nu nog in beroep gaan tegen de beslissing van 2019 om mijn PVB te laten dalen door CF2? 

Nee. Het is niet meer mogelijk om nu nog in beroep te gaan tegen de beslissing van 2019 of de latere aanpassing van juni 2021. Je krijgt maar 3 maanden de tijd om in beroep te gaan tegen een beslissing van het VAPH bij de arbeidsrechtbank. Deze tijd is dus al lang voorbij. 

3. Heeft deze uitspraak van het arbeidshof iets te maken met de nieuwe methode van budgetbepaling die het VAPH gebruikt bij PVB terbeschikkingstellingen sinds maart 2021?

Nee, dit heeft er niks mee te maken. Sinds 5 maart 2021 krijgt elke nieuwe budgethouder die start met  PVB een budgethoogte uit 1 van de 24 nieuwe budgetcategorieën die bestaan sinds 17 maart 2020. Ook  als je de aanvraagprocedure van een PVB volledig had afgerond voor 17 maart 2020 en hierdoor een budget kreeg toegewezen uit 1 van de 12 oude budgetcategorieën

Getroffen budgethouders die niet akkoord gaan met deze wijzigingen raden wij aan om in beroep te gaan bij de arbeidsrechtbank binnen de drie maanden na ontvangst van de PVB terbeschikkingstellingsbrief.

Artikel 23 van de grondwet niet gevolgd door VAPH 

Wij maakten dit artikel naar aanleiding van dit bericht op de website van VRT nieuws over de uitspraak van het arbeidshof in Gent. Het arbeidshof besliste dat de vermindering van de PVB’s in strijd is met artikel 23 van de grondwet. Dit legt de wetgever op om verleende rechten niet af te pakken. Het arbeidshof oordeelde nu dat het VAPH dat wel doet.

Vragen?

Contacteer ons via de advieslijn. Wij helpen je met graagte.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord