Advieslijn 03 808 22 99

Nog altijd geen duidelijkheid over de eindejaarspremie

Geschreven op di 3 maart, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Invloed op het beleid

Nog altijd geen duidelijkheid over de eindejaarspremie

Mensen met een persoonlijk assisentiebudget (PAB) of persoonsvolgend budget (PVB) die een arbeidsovereenkomst hebben met persoonlijk assistenten moeten nog in 2019 én de jaren erna een eindejaarspremie uitbetalen. Daarvoor krijgen zij van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) een financiële compensatie. Maar vandaag weten zij nog altijd niet hoeveel geld ze daarvoor moeten voorzien. We dringen al lang aan op meer duidelijkheid want dit is onwerkbaar.

 Al iets van 2018

De verplichte eindejaarspremie is het gevolg van een algemene overeenkomst die de werkgevers en de vakbonden in 2018 afsloten. Begin december 2019 werd een collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten waarin onder andere die eindejaarspremie wettelijk verplicht wordt. Dat is een goede zaak: persoonlijk assistenten krijgen een beter statuut. Budgethouders krijgen ook extra geld daarvoor.

Nog altijd geen duidelijkheid

Voor 1 maart 2020 moesten de budgethouders die met een cashbudget werken al hun kosten van 2019 indienen bij het VAPH. Maar vandaag weten we eigenlijk niet zoveel meer over die eindejaarspremie. Sterker nog: budgethouders weten nog altijd niet hoeveel ze hun persoonlijk assistenten moeten geven als eindejaarspremie 2019. En ook niet hoeveel die premie bedraagt in 2020 en de volgende jaren.

Al sinds begin 2019 hebben we contact met de verantwoordelijken in dit dossier: de werkgeversorganisatie die deze maatregel mee onderhandelde met de vakbonden, het VAPH dat instaat voor de uitbetaling van de beloofde compensatie en het kabinet van minister Beke. We dringen al lang aan dat er eindelijk duidelijkheid moet komen maar de vakbonden en werkgevers verwijzen naar het VAPH en omgekeerd.

Er zijn zeer concrete gegevens nodig over de tewerkstelling van persoonlijk assistenten. Het was onduidelijk van waar die gegevens nu moeten komen. Pas als die gegevens er zijn, komt er een nieuwe overeenkomst waarin precies zal staan hoeveel de premie bedraagt in 2019 en hoe die berekend wordt voor de jaren daarna. Recent vroeg het VAPH daarom bij de budgethouders het ondernemingsnummer op.

Wij verdedigen uw belangen

Het spreekt vanzelf dat Onafhankelijk Leven hiervan een prioriteit maakt. We maken de overheid duidelijk dat dit voor budgethouders onwerkbaar is. Dit is ook niet de manier waarop zij met de verloning van hun persoonlijk assistenten willen omgaan. 

Wij verwachten dat er nu schot in de zaak komt. De verdediging van uw belangen en de dienstverlening gaan bij Onafhankelijk Leven hand in hand. We blijven op dezelfde nagel kloppen: geef budgethouders eindelijk duidelijkheid. En de juiste compensatie voor deze extra kost.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord