Advieslijn 03 808 22 99

Wat als er geen geld meer is voor de wachtlijsten

Geschreven op ma 13 juli, 2020 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Wat als er geen geld meer is voor de wachtlijsten

Werknemers en werkgevers zijn euforisch over het extra geld dat naar de zorgsector gaat. De federale regering kwam onverwacht de zorgsector een heel eind tegemoet. Nu verwachten werkgevers en werknemers terecht een gelijkaardige financiële inspanning van de Vlaamse regering.

Onafhankelijk Leven heeft ook mee geapplaudisseerd voor de zorgsector. We gaan akkoord met de stelling dat er nu genoeg draagvlak is om de zorgsector te geven wat hen toekomt. Méér waardering voor iedereen die er elke dag het beste van zichzelf geeft. Méér volk op de werkvloer. Een duidelijke investering naar de toekomst. Jammer genoeg was daarvoor een coronacrisis nodig.

Maar wat met de wachtlijsten?

Als de overheid in crisistijden blijkbaar toch met extra geld over de brug kan komen, dan moet ze ook komaf maken met de wachtlijsten in diezelfde zorgsectoren. Het gaat hier zelfs niet meer over betere arbeidsvoorwaarden, maar over levens van mensen die in nood zijn. Blijkbaar vallen die noodkreten helaas in een diepe put, een vergeetput. Iedereen heeft ze wel gezien maar niet gehoord. De vele mensen op de wachtlijsten leven al jaren in crisis en zien hun lockdown nog jaren voortduren.

Vandaag wachten 20.000 mensen met een handicap op hun persoonlijk assistentiebudget of persoonsvolgend budget. Een budget waar ze recht op hebben. Een investering om díe wachtlijsten weg te werken, ziet men enkel als een extra kost. Eén waar nu géén geld voor is. Zo’n investering zorgt nochtans voor meer levenskwaliteit voor de vele mensen met een handicap die al jaren voortploeteren. Maar die zorgt ook voor meer jobs: voor assistenten en zorgpersoneel. Mantelzorgers moeten zo ook geen noodzakelijk verlof meer nemen. Denkt men daar wel eens aan?

Durf ook investeren in de wachtlijsten

Daarom roept Onafhankelijk Leven de sociale partners én de Vlaamse regering op om niet blind te blijven voor het onrecht dat veel mensen met een handicap wordt aangedaan. Hen wordt namelijk de noodzakelijke zorg en ondersteuning ontzegd. Zorg en ondersteuning waar ze recht op hebben. Maar waarvoor deze Vlaamse regering nog steeds onvoldoende geld vrijmaakt. Is dit maatschappelijk gezien niet prioritair?

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord