Advieslijn 03 808 22 99

Wachtlijst voor ondersteuningsbudget beetje korter, maar nog minstens 15.000 wachtenden te gaan

Geschreven op wo 16 maart, 2022 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Wachtlijst voor ondersteuningsbudget beetje korter, maar nog minstens 15.000 wachtenden te gaan

Uit nieuwe cijfers blijkt dat de wachtlijst voor een ondersteuningsbudget voor mensen met een handicap een beetje korter is geworden. Onafhankelijk Leven nuanceert, want nog minstens 15.000 mensen met een handicap wachten op een volwaardig persoonsvolgend budget waarmee ze zelf hun ondersteuning kunnen organiseren.

De wachtlijst voor een ondersteuningsbudget voor mensen met een handicap is een beetje geslonken. In de hoogste prioriteitengroep is het aantal wachtenden in één jaar tijd zelfs met 73 procent gedaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) opvroeg bij minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Onafhankelijk Leven nuanceert en vindt het ongepast om van een historisch succes te spreken. De wachtlijst voor een persoonsvolgend budget (PVB) telt nog steeds minstens 15.000 mensen met een handicap. Dertig procent van hen ontvangt al een deel van hun budget, maar wacht op de toegekende verhoging van hun budget. De overige zeventig procent heeft nog geen persoonsvolgend budget. Eén op vijf krijgt zelfs geen enkele vorm van ondersteuning en staat in de kou.

“Onafhankelijk Leven voerde vorig jaar de politieke druk op om de wachtlijsten voor mensen met een handicap aan te pakken. Eind juni 2021 besliste de Vlaamse Regering om bijna 2.700 mensen met een handicap binnen de 18 maanden een persoonsvolgend budget (PVB) te geven. In december kwam dan het bericht dat er ook extra budgetten (PAB) voor kinderen met een handicap werden ter beschikking gesteld”, zegt Dave Ceule van Onafhankelijk Leven.

“Wie onder de meest dringende prioriteitengroep 1 valt, krijgt effectief binnen de 18 maanden een PVB-budget, soms zelfs binnen het jaar. Ook bij PAB-aanvragen wordt voorrang gegeven aan de priordossiers. Vorig jaar kregen 2.211 volwassenen een budget. Daarnaast kregen ook 639 minderjarigen een budget. Voor heel wat mensen viel er dus inderdaad positief nieuws in de bus", voegt Dave Ceule toe.

Minstens 15.000 mensen wachten nog steeds

Dave Ceule: “Maar volgens de laatste cijfers staan er echter nog zeker meer dan 15.000 mensen op de wachtlijst voor een ondersteuningsbudget. Zij hebben weinig of geen perspectief. Voor de mensen die wachten in prioriteitengroep 2 beloofde de Vlaamse Regering 20 miljoen euro om gedeeltelijke budgetten ter beschikking te stellen. Vandaag is het echter nog steeds onduidelijk wanneer en hoe dit zal gebeuren. De mensen die wachten in prioriteitengroep 3 kregen de boodschap dat er voor hen helemaal geen budget wordt vrijgemaakt. Sommigen onder hen, zoals Eddy en Sien, wachten al heel lang op een persoonsvolgend budget. Eddy wacht al bijna 20 jaar. Tot slot wachten ook honderden kinderen en jongeren, zoals Rune, nog altijd op een persoonlijk assistentiebudget (PAB).”

Eisen van Onafhankelijk Leven blijven overeind

“Er bestaat blijkbaar euforie over het geboekte resultaat van de voorbije periode, maar we mogen niet vergeten dat meer dan 15.000 mensen met een handicap moeten blijven wachten op een volwaardig persoonsvolgend budget. Onze eisen blijven dus overeind,” besluit Dave Ceule van Onafhankelijk Leven.

Dit vraagt Onafhankelijk Leven:

  • Geef mensen met een handicap die momenteel op de wachtlijst staan het budget dat hen beloofd is. Deze mensen doorliepen een strikte procedure waarna de overheid erkende dat ze een hoge nood hebben aan zorg en ondersteuning.
  • De zogenaamde automatische toekenningen van budgetten (bijvoorbeeld wanneer het persoonlijk netwerk en dus zorg plots wegvalt of wanneer er sprake is van misbruik) zijn een wettelijke verplichting en moeten voortaan als vaste kost ingepland worden.
  • Ontwikkel een langetermijnvisie om te vermijden dat er een nieuwe wachtlijst ontstaat. Elke legislatuur moet voldoende budget via een open enveloppe vrijmaken om alle mensen met een handicap te helpen die een erkende nood aan zorg en ondersteuning hebben.
  • Respecteer het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap en maak werk van een inclusieve, toegankelijke samenleving waarin de keuzevrijheid van mensen met een handicap centraal staat. Investeer in mensen met een handicap. Zie hen niet enkel als een kost voor de samenleving maar erken hun meerwaarde en de extra jobs die gecreëerd worden als ze een persoonsvolgend budget krijgen.

Op de hoogte blijven van het beleidswerk van Onafhankelijk Leven?

Meer weten over het beleidswerk en de standpunten van Onafhankelijk Leven? Abonneer je dan op onze tweewekelijkse nieuwsbrief: zo blijf je op de hoogte van onze beleidsacties, onze standpunten en het beleidswerk dat we verrichten.

Abonneer je hier

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord