Advieslijn 03 808 22 99

Wachtlijst deels weggewerkt maar nog steeds geen perspectief voor bijna 15000 wachtenden

Geschreven op wo 30 juni, 2021 door Dave Ceule in de categorie Opinie

Wachtlijst deels weggewerkt maar nog steeds geen perspectief voor bijna 15000 wachtenden

Vandaag verwelkomen we het voorstel van de Vlaamse regering om bijna 2.700 mensen met een handicap die wachten op zorg en ondersteuning binnen de 18 maanden het nodige budget te geven waarmee ze een waardig leven kunnen leiden. We betreuren echter dat er voor 15.000 mensen op de wachtlijst nog altijd geen perspectief is.

Investeringsplan

Maandenlang voerden we als belangenorganisatie de druk op de overheid op. We kwamen in de pers, werkten achter de schermen, leverden getuigen aan,... We komen op voor de rechten van elke persoon met een handicap. Er moest een investeringsplan komen, en dat komt er nu. Maar slechts deels.

Met de nieuwe maatregelen haalt de overheid nu de druk van de ketel voor bijna 2.700 mensen met een handicap. Dat is een opluchting, maar een veelvoud blijft in de kou staan. Ook zij hebben recht op een waardig leven. We verwachten op korte termijn een duurzame oplossing, ook voor deze mensen.

Want de Vlaamse regering slaagt er nog niet in om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Elk jaar groeit het aantal mensen met een handicap aan met 3%. Terwijl de huidige wachtlijst nog niet is opgelost, blijft ze intussen dus verder aangroeien. 

Bijna 2.700 mensen kunnen binnenkort opgelucht ademhalen door de nieuwe maatregelen. En dat is een mooie verwezenlijking van de regering. Maar nu moet de overheid verder doorgaan op dit elan en voluit inzetten op de rechten van mensen met een handicap.

Inclusie is verre droom

Een persoonsvolgend budget stelt mensen met een handicap in staat om de nodige zorg en ondersteuning te organiseren die ze nodig hebben om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. Zo’n budget stelt mensen met een handicap in staat om te leven in plaats van te overleven, het geeft ademruimte aan mantelzorgers, het creëert werkgelegenheid en het maakt een inclusieve samenleving mogelijk.

België engageerde zich al in 2009 om het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap na te leven, maar in de praktijk is daarvan weinig te merken. We kunnen niet anders dan besluiten dat een werkelijk inclusieve samenleving nog een verre droom is.

Beluister de reactie van onze directeur Dave Ceule op Radio 1: "2.700 mensen met handicap krijgen extra budget, maar 15.000 mensen op de wachtlijst"

Wat verwacht Onafhankelijk Leven van de Vlaamse regering?

  • Geef mensen met een handicap die momenteel op de wachtlijst staan het budget dat hen beloofd is. Deze mensen doorliepen een strikte procedure waarna de overheid erkende dat ze een hoge nood hebben aan zorg en ondersteuning.
  • De zogenaamde automatische toekenningen van budgetten (bijvoorbeeld wanneer het persoonlijk netwerk en dus zorg plots wegvalt of wanneer er sprake is van misbruik) zijn een wettelijke verplichting en moeten voortaan als vaste kost ingepland worden.
  • Ontwikkel een langetermijnvisie om te vermijden dat er een nieuwe wachtlijst ontstaat. Elke legislatuur moet voldoende budget via een open enveloppe vrijgemaakt worden om alle mensen met een handicap te helpen die een erkende nood aan zorg en ondersteuning hebben.
  • Respecteer het VN-Verdrag inzake de Rechten van Mensen met een Handicap en maak werk van een inclusieve, toegankelijke samenleving waarin de keuzevrijheid van mensen met een handicap centraal staat. Investeer in mensen met een handicap. Zie hen niet enkel als een kost voor de samenleving maar erken hun meerwaarde en de extra jobs die gecreëerd worden als ze een persoonsvolgend budget krijgen.

Ben jij bij de gelukkigen die een budget toegewezen krijgt? Bekijk hier hoe we jou gratis vlot kunnen helpen opstarten.​

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord