Advieslijn 03 808 22 99

Wachtlijst: 49 miljoen € voor extra PVB’s in 2018. Zal dat voldoende zijn?

Geschreven op do 28 september, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Wachtlijst: 49 miljoen  € voor extra PVB’s in 2018. Zal dat voldoende zijn?

Maandag 25 september 2017 legde de minister president van de Vlaamse regering Geert Bourgeois de Septemberverklaring af. Met deze verklaring wordt volgens de traditie de werking van het Vlaams parlement opgestart na de zomervakantie. In de Septemberverklaring komen we te weten op welke domeinen de Vlaamse regering extra wil inzetten. Dat is afhankelijk van hoeveel centen de regering kan besteden aan bv openbaar vervoer, onderwijs, verkeersveiligheid, kinderopvang… en personen met een handicap.

De minister-president Geert Bourgeois kondigde aan dat er echt ruimte is voor investeringen in de toekomst. Het gaat in totaal over 375 mio euro. Een groot deel van dat budget voor extra investeringen is voor Welzijnsminister Jo Vandeurzen. Hij kan volgend jaar  90 miljoen euro extra  investeren in onder meer kinderopvang, woonzorgcentra en psychische zorg voor jongeren,… maar niet in het minst voor personen met een handicap.

Personen met een beperking zullen in 2018 op bijkomende ondersteuning kunnen rekenen. Daarvoor voorziet minister Jo Vandeurzen 72 mio euro. Met dat geld zal de minister blijven inzetten op de toekenning van persoonsvolgende budgetten via de automatische toekenningsprocedure (zoals bv noodsituaties). Maar hij wil daarmee ook personen met de grootste ondersteuningsnood zorggarantie bieden. Volledig terecht volgens ons.

Het zal wel nog moeten blijken of 72 mio euro  voldoende is om de personen met de grootste ondersteuningsnood ook echt zorggarantie te bieden. In 2018 is immers al 23 mio nodig om het basisondersteuningsbudget verder toe te kennen. Voor de toekenning van nieuwe PVB’s blijft dan nog zo’n 49 mio over. In 2019 zou daar dan nog eens 57 mio moeten bovenop komen.

Onafhankelijk Leven vzw ging alvast in gesprek met de minister over onze gezamenlijke ambitie om tegen 2020 voor alle personen met de grootste ondersteuningsnood een persoonsvolgend budget te voorzien. Deze Vlaamse regering investeerde als nooit tevoren in mensen met een handicap. We denken dat de Vlaamse regering toch nog een tandje zal moeten bijsteken. Nu wachten 6.105 kinderen en jongeren met een handicap  op hulp (volgens de cijfers van 31/12/16).  Bij de meerderjarigen zijn er dat 12.700 (cijfers 19/05/17). We weten nog niet hoeveel personen juist behoren tot de groep van grootste ondersteuningsnood. Nu gaat men uit van een 600tal maar wellicht worden er dat veel meer.

Wie wil kan hier de Septemberverklaring nalezen.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Anderen lazen ook...

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord