Advieslijn 03 808 22 99

Vrij besteedbaar bedrag is geen extra budget

Geschreven op ma 5 februari, 2018 door Brandberries in de categorie Assistentie

Vrij besteedbaar bedrag is geen extra budget

Wie een persoonsvolgend budget (PVB) krijgt, hoorde waarschijnlijk al eens van het vrij besteedbaar bedrag. Omdat we hier op de Advieslijn geregeld vragen over krijgen, zetten we voor jou eens alles op een rijtje.

Wat?

Het vrij besteedbaar bedrag is een deel van je budget dat je kan opvragen en besteden zonder dat je dat moet verantwoorden. Je kiest dus zelf wat je hiermee doet zonder te moeten bewijzen aan het VAPH wat je ermee hebt gedaan.

Het is bedoeld om extra kosten gerelateerd aan je budget of de zorg die je krijgt te betalen. Zo kan je er de tickets of het eten en drinken van je assistent mee betalen als je een uitstap maakt. Of bureaumateriaal dat je nodig hebt voor het organiseren en bijhouden van je documenten. Het vervangt de indirecte kosten van het PAB budget.

Belangrijk om te weten: Je vrij besteedbaar bedrag is een deel van je totale budget, het komt er niet bovenop. Als je je volledige budget nodig hebt om zorg in te kopen vraag je dat dus beter niet op. Je kan het dus ook niet opvragen als je budget volledig als een voucher naar een voorziening gaat.

Hoeveel?

De grootte van dit vrij besteedbaar bedrag hangt af van je budgetcategorie. Als je in PVB-budgetcategorie 1,2,3 of 4 zit bedraagt het 1.800 euro. Als je in categorie 5 tot 12 zitkan je tot 3.600 euro vrij opvragen.

Hoe opvragen?

De simpelste manier om je vrij besteedbaar bedrag op te vragen is via het online portaal mijnVAPH. Daar kan je simpelweg ingeven hoeveel van je vrij besteedbaar bedrag je wilt opvragen en dan wordt dit op je rekening gestort.

Als je werkt met het kostenstaatformulier kan je daar als type kost op aanduiden dat je het vrij besteedbaar deel wilt opvragen en daarbij het precieze bedrag invullen.
En ten laatste kan je het ook opvragen door een formulier in te vullen en op te sturen naar het VAPH. Dit formulier kan je hier downloaden: https://www.vaph.be/documenten/opvragen-vrij-besteedbaar-deel-van-het-persoonsvolgend-budget

Voor verdere vragen hierover kan je steeds terecht bij de advieslijn op het nummer 03 808 22 99 of door te mailen naar advies@onafhankelijkleven.be

 

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord