Advieslijn 03 808 22 99

Coach aan het woord: 'Wat als Adam meerderjarig wordt?'

Geschreven op ma 18 maart, 2019 door Xander Berbé in de categorie Getuigenis

Coach aan het woord: 'Wat als Adam meerderjarig wordt?'

In deze nieuwe rubriek stellen we elke maand een vraag aan de coach. Vandaag is het de beurt aan coach Tinne uit Oost-Vlaanderen. Zij kreeg de vraag: 'wat als mijn zoon Adam 18 wordt?'

'Zeg Tinne, wat moeten we die brief van het VAPH?'

Adam is een toffe jonge gast. Hij woont samen met zijn moeder en jongere broer in hartje Brussel. Sinds zijn geboorte heeft Adam een meervoudige beperking waardoor hij heel wat assistentie nodig heeft. Maar Adam is ook een echte levensgenieter. Adam is graag buiten en wil het liefst het hele jaar door op vakantie gaan. Met zijn assistent vertoeft hij zodra het kan in het zwembad, in een pretpark en tijdens de zomervakantie lang in het buitenland.

Ik ken Adam ook al een tijdje. 5 jaar geleden kwam ik er voor het eerst om te helpen met een vlotte opstart van hun budget. Na jaren wachten waren ze blij dat ze eindelijk konden starten met hun PAB. De mama stond er tot dan alleen voor en er bleef naast de intensieve zorgen geen tijd meer over om met Adam en zijn broer leuke dingen te doen. Vanaf toen kon Adam meer alleen op stap en kon moeder ook meer tijd maken voor zijn broer. Nu kom ik een aantal keer per jaar langs om te helpen met de administratie, of bij andere vragen rond bv vrije tijdsbesteding of dagbesteding.

Twee jaar geleden werd Adam 18 en kwam tijdens een huisbezoek de overgang naar het PVB ter sprake. Adam had van het VAPH een brief gekregen dat hij voor zijn 21ste de aanvraagprocedure van een PVB moest doorlopen. Hoe begin je daaraan?

Wat eerst? Het ondersteuningsplan

Samen met de moeder van Adam werd beslist om het ondersteuningsplan met hulp van de mutualiteit te laten opmaken. Er volgden verschillende gesprekken waarbij Adam, zijn moeder, de PAB-assistent, een vriend en ikzelf als coach aanwezig waren. Tijdens die gesprekken werd uitvoering besproken wie Adam is, met zijn mogelijkheden en beperkingen, en wat hij nodig heeft van ondersteuning om zijn leven te kunnen leiden zoals hij en zijn familie het wensen.

Adam wou graag bij zijn familie blijven wonen. Hij wou ook liefst niet meer naar school maar met leeftijdsgenoten leuke activiteiten doen in de dagbesteding vlakbij. Hij wou op stap kunnen gaan met zijn assistent en ook voor moeder was het ook belangrijk dat de assistent bleef. Ze kan Adam immers niet alleen meer heffen.

En dan? De zorgzwaarte-inschaling

Ook dat gebeurde door de mutualiteit. Een hele reeks vragen werden gesteld om te weten wat Adam zelfstandig kan, en waarbij hij hulp nodig heeft.

Maar de moeder van Adam maakte zich wel wat zorgen. Zou Adam zijn vaste, vertrouwde assistent kunnen houden met zijn toekomstig budget? En zou hij dan ook nog de dagbesteding waar hij zo graag naar toe wil kunnen betalen? En wat met de administratie die bij het PVB komt kijken?

En dan de beslissing: Adam kreeg een PVB toegekend in categorie 10. Dat was meer dan zijn huidige PAB en voldoende voor de gevraagde ondersteuning. Het PVB-budget blijft voorlopig echter gelijk aan zijn PAB. Voor het overige budget, de “meervraag” waar Adam nog recht op heeft, staat hij op de wachtlijst. 

Officieel PVB’er

In februari kreeg Adam de terbeschikkingstelling. Hij is dus nu officieel PVB-budgethouder. Zijn assistent blijft assistent, en voor de dagbesteding hoopt Adam met veel anderen op een vlotte wegwerking van die wachtlijst. En voor de PVB-administratie blijf ik als coach met plezier de gevraagde ondersteuning geven.

 

Heb jij vragen over je PAB of PVB? Of wil je ook graag een afspraak met een coach? Contacteer gerust onze advieslijn.

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord