Advieslijn 03 808 22 99

Volgend jaar voor 72 miljoen nieuwe budgetten

Geschreven op di 5 december, 2017 door Jeroen De Weerdt in de categorie Opinie

Volgend jaar voor 72 miljoen nieuwe budgetten

Dat kondigde minister Jo Vandeurzen aan naar aanleiding van de internationale dag voor personen met een handicap op 3 december. De minister en de voltallige Vlaamse regering komen daarmee hun beloften na. De wachtlijst wordt ingekort maar niet opgelost.

In 2018 krijgen een 200tal  nieuwe gezinnen een PAB
De minister voorziet in 2018 voor 8,6 miljoen voor minderjarigen, waarvan het grootste deel zal gaan naar nieuwe PAB budgetten. We verwachten dat hierdoor ongeveer een 200 gezinnen een PAB krijgen. In 2017 werden  228 nieuwe PAB’s toegekend. Eind 2016 hadden ongeveer 700 gezinnen een PAB aangevraagd en kwamen op een wachtlijst terecht. Wie meer wil lezen over de PAB's die in 2017 werden toegekend kan hier terecht.

De nieuwe PAB’s  worden toegekend na prioritering door de Intersectorale Regionale Prioriteiten Commissie (IRPC) in de loop van maart 2018. De bespreking op deze commissies wordt voorbereid door de jeugdhulpregie van de intersectorale toegangspoort. Wie een PAB wil moet eerst een priorchecklist indienen. We schreven hierover recent al een artikel .

In 2018 zullen ook extra PVB’s worden toegekend
Deze persoonsvolgende budgetten worden toegekend aan meerjarige personen met een handicap. Vorig jaar werden ongeveer 1200 nieuwe PVB’s toegekend. We kunnen uit de persmededeling  van de minister niet precies afleiden hoeveel mensen in 2018 een PVB zullen krijgen. Een nieuw artikel daarover volgt van zodra we hierover meer concrete info hebben.

We weten nu wel dat er 16,2 mio € is voorzien voor mensen met de grootste en dringendste ondersteuningsnood. Het gaat over een 750 tal personen die nu in prioriteitengroep 1 staan. Daarvan zal al een deel een PVB krijgen in 2018.

Er is ook budget voorzien voor mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en voor personen met een handicap die geinterneerd zijn.

Automatische toekenningen
Ook in 2018 zal een groot deel van het budget naar automatische toekenningen gaan. Dat gaat dan over mensen die in een noodsituatie terecht komen, of over jongeren die van een voorziening voor minderjarigen of een PAB overstappen naar een PVB. Ook wie in aanmerking komt voor de spoedprocedure zal automatisch een PVB worden toegekend.

Er komt een nieuwe automatische toekenningsgroep bij. Die is bedoeld voor de mensen die in 2016 in een voorziening verbleven, maar in de weekends en vakanties nog vaak naar huis gaan. De minister voorziet nu een budget mocht dat niet meer mogelijk zijn. Als deze mensen door de omstandigheden binnen het gezin dan toch moeten overschakelen naar een voltijds verblijf in een voorziening, krijgen zij daarvoor extra budget. Zij moeten daarvoor wel een aanvraag doen. De regels worden daarvoor binnenkort beslist.

Ook meer BOB’s
11,8 mio euro gaat naar de basisondersteuningsbudgetten. Wie daarvoor in aanmerking komt krijgt maandelijks 300€. Dat bedrag is vrij besteedbaar. Sedert vorig jaar komen ook kinderen met een handicap hiervoor in aanmerking. Je kan hier terecht indien je meer wil weten over het basisondersteuningsbudget.

De wachtlijst wordt wel ingekort maar niet weggewerkt
De Vlaamse regering zet hiermee belangrijke stappen in de richting van meer zorggarantie voor mensen met een handicap. Toch is het in Vlaanderen nog geen recht dat personen met een handicap kunnen afdwingen. Zij blijven afhankelijk van het budget dat de regering jaarlijks vrijmaakt voor het wegwerken van de wachtlijsten.

Voor de woonzorgcentra (de rusthuizen) legde deze Vlaamse regering nu wél al een groeipad vast tot 2025. Door de vergrijzing van onze samenleving nemen ook bij ouderen de zorgnoden toe. Deze Vlaamse regering zal nu reeds beslissen over hoe de volgende Vlaamse regering deze uitbreiding voor ouderen met zorgnoden moet realiseren.

Ook voor personen met een handicap moet er zo’n groeiplan of meerjarenplan 2020-2025 komen. We dringen er bij de minister en het VAPH op aan om in 2018 hiervan een prioriteit te maken. De wachtlijsten zijn nog veel te groot en het is nodig nu reeds te berekenen wat dit gaat kosten.

De volgende Vlaamse regering moet komaf maken met de wachtlijst!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord