Advieslijn 03 808 22 99

Voer op 5 mei mee actie, want feesten is een mensenrecht

Geschreven op vr 28 april, 2023 door Kurt Jacobs in de categorie Acties

Voer op 5 mei mee actie, want feesten is een mensenrecht

Op vrijdag 5 mei vieren mensen met een handicap “Independent Living Day”, het belang van onafhankelijk leven staat overal in Europa in de kijker. Voer samen met ons actie! Vervoeg ons op het Martelarenplein in Leuven: er is een partytent, echte DJ’s draaien plaatjes en we maken foto’s via een photobooth. Of deel je eigen feestfoto online om onze boodschap te verspreiden.

Independent Living Day vindt elkaar jaar plaats op 5 mei. Het is een dag van solidariteit waarbij het belang van onafhankelijk kunnen leven in heel Europa in de kijker wordt gezet. Een grote groep van vrijwilligers van Onafhankelijk Leven nemen deel aan deze dag en organiseren een ludieke fuifactie op het Martelarenplein van Leuven. Zo vragen we aandacht voor het belang van onafhankelijk kunnen leven en de rechten van mensen met een handicap. “We worden te vaak uitgesloten en genegeerd, op heel wat plaatsen is de drempel voor mensen met een handicap nog te hoog, letterlijk en figuurlijk”, zeggen de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven.

Symbolische fuif op het Martelarenplein in Leuven

“Personen met een handicap hebben recht op een sociaal leven. Dat staat in het VN-verdrag dat ons land in 2007 ondertekende. Toch zijn we in België nog niet goed bezig. Iedereen heeft het recht om zich te amuseren op een feestje of gezellig bij te praten op café. Helaas zijn heel wat uitgaansbuurten en cafés onvoldoende toegankelijk voor rolstoelgebruikers, zo worden we de toegang tot een leuke avond ontnomen. Bovendien is zo’n avondje stappen niet vanzelfsprekend. Wie hulp krijgt van thuisverpleging, kiest de bedtijd niet zelf. En de thuishulp werkt niet tot in de late uurtjes. Daarom bouwen we op Independent Living Day een eigen feestje op het Martelarenplein in Leuven”, zegt Fien namens de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven.

Mee actie voeren op 5 mei? Dat kan!

>> Kom naar Leuven

Je kan de vrijwilligers van Onafhankelijk Leven vervoegen in Leuven. Je vindt ons op vrijdag 5 mei vanaf 10u op het Martelarenplein (kant van Het Depot). We gaan in gesprek met toevallige passanten en delen flyers uit. We vertellen over onze dromen, over het belang van onafhankelijk leven en over de rechten van mensen met een handicap. Bovendien komt Leuvens schepen van Gelijke Kansen Lies Corneillie op bezoek. 

Praktische informatie van onze fuifactie in Leuven:

  • Datum: 5 mei 2023
  • Van 10u tot 15u
  • Adres: Martelarenplein, 3000 Leuven (kant van Het Depot)
  • Graag bevestiging van je aanwezigheid via een mailtje naar dylan.masse@onafhankelijkleven.be

>> Deel je eigen feestfoto

Kan je er niet bij zijn in Leuven, maar vind je ook dat feesten een mensenrecht is? Deel een feestfoto van jezelf met de hashtag #feesteniseenmensenrecht en verspreid mee onze boodschap!

< Terug naar nieuwsoverzicht

Lid worden

Als lid van Onafhanklijk Leven vzw geniet je van interessante voordelen.

Ontdek de voordelen

Ontvang onze laatste nieuwtjes

Door jouw gegevens in te vullen, ga je akkoord met onze privacy policy.

Volg ons via social media

Klik hier en praat met ons mee

  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn
  • LinkedIn

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies.

Akkoord
Sluiten

Heb jij een minuutje voor ons?

Beantwoord enkele vragen en help ons om de website te verbeteren.

Dankjewel!

Ga naar de vragenlijst